Andrés advarsel til alle, der er trætte af deres uddannelse, hyldes af tusinder

Norske André Askeland har aldrig været nogen mønsterstudent. Han har omvendt heller aldrig været på randen til at dumpe, men derimod en helt almindelig, gennemsnitligt studerende.

Da han skiftede skole omkring dét, der svarer til 2.g herhjemme, følte han sig dog en smule bagud i flere fag. Han led et selvtillidsknæk, blev træt af lektierne og begyndte at prioritere skolen mindre og mindre til fordel for venner og fester.

Det førte til et højt fravær – og muligheden for, at han fik et snit, han kunne bruge til noget efter skolen, dalede stødt.

Han havde svært ved at affinde sig med at få en bunke 2-taller, og valgte derfor at droppe ud. 

- Det var her, flere af mit livs dummeste beslutninger blev truffet, skriver han i et blogindlæg, som over 250.000 har læst, delt og debatteret i Norge.

Læs også: 18 ting du vil fortyde, når du bliver gammel

Indlægget er skrevet til alle, der ligesom André Askeland har valgt eller går og overvejer at droppe ud af gymnasiet, handelsskolen, teknisk skole eller andet, der lægger grundstenen for at komme videre ind på en ny uddannelse eller få et job.

Tænk jer om, lyder de advarende ord fra André, der i dag fortryder sit valg enormt meget.

- Jeg fejrede festlighederne efter eksaminerne med en bitter smag i munden. Jeg var ikke afgangselev. Jeg var kort sagt en drop-out, uddyber han.

Han endte med at tage et deltidsjob, hvor han tjente gode penge. Lidt for gode penge.

- Misforstå mig ikke, det var et fantastisk job (som sælger på Aftonposten red.), men der er begrænsede muligheder for at rykke op i graderne uden en uddannelse.

Virkeligheden ramte den unge fyr, som ikke kunne se sig selv i et sælgerjob resten af livet. Han begyndte at undersøge mulighederne for at læse videre, men alle steder var det ”no-go” uden en uddannelse bag sig.

Derfor advarer han nu andre fra at droppe ud, men i stedet forsøge at hænge i, uanset hvor hårdt og surt, det måtte være:

- Til dig, der læser dette: Måske er du 15. Måske er du 18. Måske er du ældre. Hvem ved, måske er du bare demotiveret ift. at gå i skole. Måske kan du ikke se ideen med at fortsætte? Du skal høre på mig, skriver han i sin opfordring.

- Det er nu, du har muligheden. Du er ikke hægtet helt af endnu. Havde jeg vidst dengang, hvor meget et 2-tal havde reddet mig for eftertiden, så havde jeg gjort alt, hvad der stod i min magt for at få det. For om et år eller to, måske fem, ville du ænske, at du havde gjort det. Og skal jeg fortælle dig en hemmelighed? Et 2-tal handler næsten bare om at møde op.
 

Følg Dagens Debat for flere lignende artikler:

 

 

 

Dagens Gossip