Anholdte frigivet i Odessa efter protest

Skrevet af admin

04/05/2014

Mest læste i dag

Hundredvis af prorussiske aktivister fik søndag politiet i Odessa til at frigive tilbageholdte aktivister, da de angreb politihovedkvarteret i den sydlige ukrainske storby, hvor der fredag blev dræbt mindst 42 mennesker.

Under en protestaktioner, der begyndte fredeligt, fik aktivisterne med magt tiltvunget sig adgang til politibygningen ved at bryde gennem porte og ved at smadre vinduer.

En del af de anholdte blev derefter frigivet af politiet - øjensynligt i et forsøg på at dæmpe gemytterne. Dette fik aktivister til at råbe "Rusland, Rusland".

En del af aktivisterne bar masker.

Journalister på stedet siger, at de prorussiske aktivister råbte "fascister, fascister," da de angreb bygningen med krav om at få frigivet deres fængslede kammerater.

Hundredvis af mennesker omringede bygningen.

Aktionen mod politiaktionen skete kort efter, at landets fungerende premierminister, Arsenij Jatsenjuk, havde talt med lokale ledere i Odessa og beskyldt Rusland for at stå bag de voldsomme sammenstød, der rystede byen fredag, hvor en fagforeningsbygning blev stukket i brand.

Branden dræbte og sårede et stort antal mennesker og bragte landet tættere på en borgerkrig.

- Volden i Odessa er en del af Ruslands plan om at ødelægge Ukraine, siger Jatsenjuk.

- Det er Ruslands mål at gentage i Odessa, hvad der sker i den østlige del af landet, siger Jatsenjuk, som besøgte Odessa to dage efter volden.

Han afviser Ruslands beskyldninger om, at hans regering fremprovokerer blodsudgydelser i det østlige Ukraine med en operation, der skal genskabe Kijevs kontrol med en række byer, der nu er under prorussiske separatisters kontrol.

Under kampene i Odessa fredag mellem tilhængere og modstandere af Moskva blev der kastet med benzinbomber og affyret skud.

/ritzau/AFP