Anklage: FBI pressede muslimer til terror

FBI opmuntrede og betalte endda i flere tilfælde muslimer for at begå terrorhandlinger i flere operationer efter terroranslagene den 11. september 2001, hedder det i en ny rapport fra en menneskerettighedsgruppe.

- I stedet for beskytte amerikanere - deriblandt amerikanske muslimer - mod terrorismens trusler, så blev der ifølge denne rapport ført en politik, som fik myndighederne til at undlade at gå efter virkelige trusler, hedder det i rapporten fra Human Rights Watch.

Med støtte fra Instituttet på Columbia Universitets juridiske fakultets menneskerettighedsinstitut har Human Rights Watch efterforsket 27 retssager og interviewet over 200 personer, hvilket har ført til de opsigtvækkende beskyldninger mod FBI.

- I nogle tilfælde kan FBI have gjort lovlydige borgere til terrorister ved at have foreslået dem terrorhandlinger, hedder det i rapporten.

I de sager, som er blevet gennemgået, er halvdelen sager, hvor myndighederne har været med til at gennemføre operationer for at kunne pågribe de anklagede eller dømte. I 30 procent af tilfældene har en undercover agent spillet en aktiv rolle.

- Amerikanerne har fået at vide, at deres regering står for deres sikkerhed ved at beskytte dem mod visse personer, men hvis man går det nøjere efter, så er der mange af disse folk, som aldrig ville have begået en forbrydelse, hvis de ikke var blevet opmuntret, presset eller sommetider betalt for det, siger Andrea Prasow fra menneskerettighedsgruppen.

Den amerikanske justitsminister, Eric Holder, forsvarer imidlertid FBI's operationer, som han kalder "afgørende for kampen mod terrorisme."

Rapporten omtaler et eksempel, hvor fire muslimske konvertitter fra Newburgh i New York blev tiltalt for at planlægge bombeangreb mod synagoger og en militærbase.

En dommer afgjorde, at "regeringen havde udtænkt forbrydelserne, sørget for midlerne og fjernet alle forhindringer." I processen havde politiet også gjort en mand, der var kendt som en "pralende plattenslager af shakespearske dimensioner" til terrorist.

FBI bliver også beskyldt for ofte at hænge folk ud, som er særligt sårbare på grund af mentale problemer eller lav intelligens.

/ritzau/AFP

 

 

 

Dagens Gossip