Anklage: Kineser i pensionsalderen smuglede hashmillioner

Skrevet af admin

23/04/2015

Mest læste i dag

Svimlende mængder hash, kontanter i millionklassen og smuglervirksomhed til og fra Holland.

Det har angiveligt været virkeligheden for fire personer, der er tiltalt i en enorm narkosag, som indledes torsdag morgen i Københavns Byret.

Tre mænd og en kvinde er tiltalt i sagen, som politiet har døbt Operation Moneymaker.

Ifølge anklageskriftet har de fire været bagmændene bag organiseret hashsmugling til og fra Danmark på op imod 5,4 ton hash - eller hvad der svarer til godt 111 millioner kroner.

- Der er rejst tiltale for hashindsmugling i meget, meget store mængder. Det her er en stor sag, siger anklager Anders Trøck-Nielsen til Ritzau.

Det drejer sig om tre mænd, heraf to med marokkansk nationalitet, en med dansk, mens den fjerde person er en 66-årig kinesisk kvinde.

Angiveligt var den 66-årige kineser penge-kurér. Det er anklagemyndighedens opfattelse, at kvinden kørte frem og tilbage fra Holland med 111 millioner kroner for hashen, der skulle leveres fra Holland.

Svimlende store millionbeløb er ikke et ukendt fænomen i hashbranchen. I 2009 blev en tysk kvinde, der gik under tilnavnet "Madam Blå", idømt seks års fængsel for at have transporteret 31,5 millioner kroner ud af landet.

Den kinesiske kvinde er i Operation Moneymaker tiltalt for at have transporteret langt over tre gange så meget.

Hun beskyldes også for at have stillet lagerhal til rådighed for hash-afsenderen i Holland.

Ifølge politikommissær Steffen Th. Steffensen fra Task Force Pusher Street, er sagen en af de største i meget lang tid.

- Det er en af de ganske få sager, hvor vi er helt oppe i det her beløb, siger han med henvisning til de 111 millioner kroner.

- Og så er det atypisk, at vi starter med pengemanden. Normalt starter vi nedefra og arbejder os frem til bagmændene, siger han.

De fire er tiltalt efter den grove narkobestemmelse.

Strafferammen er op til 10 års fængsel, og Anders Trøck-Nielsen oplyser, at såfremt de fire bliver kendt skyldige, forventer han, at de bliver idømt fængsel i "den høje ende".

- Det, der skal belyses i retten, er, hvorvidt de fire tiltalte har begået organiseret hashsmugling, lyder det fra anklageren.

De tre mænd stod for indsamlingen af pengene. Indsamlingen fandt ifølge anklageskriftet sted flere steder i Københavns-området, hvor især McDonald's i Valby var et hyppigt sted at mødes.

Anklagemyndigheden ønsker de to marokkanere og kineseren udvist af landet. De fire personer er alle beskyttet af navneforbud.

Der er berammet 20 dage i retten.

/ritzau/