Anklage: Tricktyve lænsede dankort for over en halv million

10/04/2016 16:08

admin

Nyheder

Mest læste i dag

I november sidste år blev en rumænsk mand ved Retten i Sønderborg idømt to års fængsel og udvisning for at have stjålet dankort fra 20 ældre kvinder. Kortene blev siden lænset for over 540.000 kroner.

Inden længe tager Retten i Lyngby fat på en tilsvarende sag. Denne gang sidder en mand og en kvinde på anklagebænken. De er tiltalt for at have hævet op imod 600.000 kroner på stjålne dankort over hele Danmark.

Tiltalen lyder ifølge det digre anklageskrift, der omfatter over 200 forhold, på tricktyveri og databedrageri.

Anklagemyndigheden mener, at det 46 gange i løbet af godt og vel halvandet år er lykkedes parret at aflure folk, når de tastede deres pinkode i supermarkeder eller hæveautomater, og bagefter stjæle kortet.

Tricktyverierne er i mange tilfælde gået ud over ældre og svage medborgere. Typisk har tyvene afledt offerets opmærksomhed ved kassen under påskud af, at vedkommende havde tabt en hundredkroneseddel eller en 50'er, som folk ofte har taget imod.

Uden for supermarkedet har tyvene henvendt sig igen for at få sedlen tilbage, og under det postyr, der opstod, har de så stjålet personens dankort.

De stjålne kort er typisk blevet brugt umiddelbart efter til at hæve 15.000 kroner i en automat hos den bank, der har udstedt dankortet, og kort tid efter 2000 kroner i en anden nærliggende hæveautomat.

Andre gange er der købt ting eller hævet kontanter i forskellige forretninger. I alt er det ifølge anklageskriftet lykkedes de to mistænkte at misbruge stjålne dankort 133 gange mellem september 2013 og april 2015.

Dertil kommer en række tilfælde, hvor de angiveligt har forsøgt at hæve på kortene, men hvor det er mislykkedes, fordi tyvene har glemt pinkoden og tastet forkert, eller fordi kortet er blevet spærret. De mislykkede forsøg løber op i omkring 80.000 kroner.

Sagen kører ved Retten i Lyngby, fordi de fleste forhold er begået i Nordsjælland, men parret har ifølge anklagemyndigheden også været aktivt i Storkøbenhavn og i Jylland, blandt andet i Aalborg, Vejle og Grindsted.

Manden og kvinden har været efterlyst internationalt og er blevet udleveret fra Frankrig. Anklagemyndigheden vil i retten kræve parret, der er fra Rumænien, udvist som en del af dommen.

Sagen indledes 2. maj. Der ventes dom i juni.

/ritzau/