Anklagemyndighed anker frifindelse i PKK-sag

Anklagemyndigheden anker frifindelsen af 10 kurdiske mænd i PKK-sagen.

Det oplyser statsadvokat Lise-Lotte Nilas.

De 10 mænd blev i oktober frifundet for at have indsamlet 140 millioner kroner til tv-stationen Roj TV. Penge, som ifølge anklagemyndigheden var kanaliseret videre til Kurdistans Arbejderparti, PKK, der er på EU's terrorliste.

Det blev vurderet som et markant nederlag til anklagemyndigheden og politiet, at Københavns Byret frifandt mændene. Der er tale om mænd på mellem 29 og 73 år.

Trods omfattende telefon- og rumaflytninger, beslaglagte dokumenter, fotografier og vidneforklaringer har retten ikke fundet det bevist, at mændene mellem 2009 og 2012 har samlet penge ind til PKK.

- Vi anker straffesagen til landsretten, fordi vi efter en nærlæsning af dommen er uenige i byrettens samlede vurdering af sagens beviser, siger Lise-Lotte Nilas i en pressemeddelelse.

De kurdiske mænd har forklaret, at de samlede penge ind til Roj TV og til humanitære og religiøse formål.

Først den 10. januar 2012 fastslog Københavns Byret i en dom, at der består en økonomisk og organisatorisk forbindelse mellem Roj TV og PKK.

Derfor har byretten i sagen mod de kurdiske mænd ikke anset deres indsamling for indirekte terrorstøtte, da den fandt sted før denne dato.

Imidlertid vurderer anklagemyndigheden, at sagen kan få betydning for andre sager om terrorstøtte.

- Anklagemyndigheden vurderer, at sagens endelige udfald vil kunne få betydning for eventuelt kommende straffesager om pengeindsamling til terrororganisationer. Også af den grund mener jeg, at der er behov for at lade landsretten få mulighed for at se på sagen, siger Lise-Lotte Nilas.

Sagen ved byretten varede på grund af det omfattende bevismateriale mange måneder. Der blev holdt 68 retsmøder, inden dommen faldt den 22. oktober.

Også ankesagen i Østre Landsret bliver langvarig, vurderer Lise-Lotte Nilas. Det ligger ikke fast, hvornår den kan begynde.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip