Anklager: Ændret rolle til PKK er uden betydning

Det betyder ingenting for straffesagen om økonomisk støtte til den kurdiske organisation PKK, at organisationen muligvis er ved at få en ændret rolle på grund af krigen mod oprørsgruppen Islamisk Stat.

Det fastslår den ene af anklagerne onsdag i Københavns Byret.

Det er en reaktion på, at forsvarerne for 10 tiltalte kurdere ventes at gøre meget ud af, at terrorbegrebet kan være flydende - og at sagen er indhyllet i politiske hensyn.

Netop onsdag har en forsker fra Københavns Universitet fortalt retten, at PKK for tiden er en slags uudtalt alliancepartner for Vesten i opgøret mod ekstremisterne i IS. Og at der i efteråret ventes en køreplan for en fredsslutning mellem Tyrkiet og PKK.

Men den slags oplysninger har ingen relevans, lyder det:

- Det kan ikke tillægges betydning, hvad der er sket på det seneste med hensyn til forholdet til PKK, siger senioranklager Henrik Aagaard til nævninge og dommere.

- Vi forholder os til gerningsperioden, siger han.

Dermed henviser han til, at de 10 mænd er tiltalt for at have indsamlet millioner af kroner til PKK frem til september 2012, da de blev anholdt af politiet.

I alt skal der være formidlet og indsamlet 140 millioner kroner fra 2009 til 2012. Og det er en overtrædelse af forbuddet mod støtte til terror, fastholder anklagerne.

- Man kan roligt lægge til grund, at PKK er en terrororganisation i straffelovens forstand, siger Henrik Aagaard.

Dels er PKK opført på USA's, Canadas, Storbritanniens, Australiens og EU's terrorlister. Og dels har PKK gennemført bombeangreb, drab, bortførelser, brandattentater og andet i Tyrkiet, hvor der også har været civile ofre.

Hos kurdiske erhvervsdrivende rundt om i Danmark skal der være indsamlet cirka fire millioner årligt i de fire år, tiltalen drejer sig om.

Påstanden bygger blandt andet på en aflytning af et møde hos en 73-årig mand, kaldet onkel, som har fungeret som en slags indpisker. Her talte en af de andre tiltalte om resultatet for 2011 - nemlig 4.050.000 kroner.

Pengene skal være kanaliseret gennem støttekontoen til den nu lukkede tv-kanal ROJ TV.

Mændene nægter sig skyldige. De siger, at der er indsamlet penge til ofre for jordskælv og andre humanitære forhold.

På flere dage i løbet af september skal anklagere og forsvarere komme med deres afsluttende indlæg, før nævninge og dommere trækker sig tilbage for at votere.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip