Anklager: Bagmænd smuglede folk til Danmark af grådighed

Et syrisk ægtepar og en irakisk ven er ved Retten i Nykøbing Falster tiltalt for at have smuglet mindst 43 personer - primært fra Syrien - til Danmark.

Men ifølge anklagemyndigheden var det hverken et stort hjerte eller næstekærlighed, der drev de tre bagmænd. Det var i stedet udsigten til et klækkeligt vederlag. Prisen for at blive indsmuglet kunne nemlig løbe op i 55.000 kroner.

- Forsvarerne har tegnet et billede af, at de tre har gjort det af barmhjertighed. Problemet er bare, at det ikke er det indtryk, som samtalerne antyder. Samtalerne handler om penge, penge og penge, lyder det fra anklageren, Anne Marie Fink, tirsdag.

Samtalerne er en henvisning til en længerevarende telefonaflytning, som politiet har gennemført mod de tre personer:

- Det handler endda om penge, når snakken går på en fætter, der skal smugles til Danmark. Det tyder på kynisme og grådighed, siger Fink.

I ægteparrets hjem fandt man regnskabsbøger, som anklageren mener er ajourført af konen. Regnskaberne indeholdt store beløb, som Fink ikke mener "en familie på kontanthjælp kan jonglere rundt med".

Parret, der har tre børn, kom til Danmark for fem år siden.

- Vi har at gøre med nogle personer, der er over chaufførniveauet, fordi de også befatter sig med egentlig bagmandsvirksomhed. De sidder i Danmark med et netværk i udlandet, siger anklageren.

Anne Marie Fink tegner under sin procedure onsdag et billede af de tre som yderst kalkulerende. Hun sammenligner flere gange de tres fremgangsmåden med den måde, som narkosælgere driver deres forretning.

Blandt andet fandt politiet syv simkort, der havde været i 24 telefoner, hjemme hos irakeren.

Retten forventer at afsige dom torsdag. Anklagemyndigheden vil straffe de tre tiltalte med udvisning.

/ritzau/

 

Dagens Gossip