Anklager: Dom sætter grænser for banker

Dommen i sagen om Aarhus Lokalbank kan hjælpe med at sætte grænser for, hvad banker kan tillade sig, når de handler i egne aktier.

Det siger en af de to anklagere fra Bagmandspolitiet efter fredagens dom om kursmanipulation. To medarbejdere og en tidligere direktør er idømt ubetinget fængsel.

- Vi er tilfredse med, at vi har fået en afklaring af et vigtigt spørgsmål, når det gælder bankers prisstilling i egne aktier, siger senioranklager Jan Henrik Hansen.

- Vi har nu fået i hvert fald byrettens afklaring af, hvad man ikke må gøre i en bank. Vi må konstatere, at ansvaret også rækker til de enkeltpersoner, der har haft afgørende indflydelse på aktiviteterne, siger senioranklageren.

Vestjysk Bank overtog lokalbanken i 2012 og har også arvet straffesagen. Dommen lyder på en bøde på en million kroner.

Banken har anket afgørelsen til landsretten, og det har også de tre dømte mænd.

Den tidligere direktør Per Hermansen er idømt ubetinget fængsel i 30 dage, fordi han ikke med retningslinjer sikrede, at man holdt sig inden for lovens grænser. Der er tale om en uagtsom lovovertrædelse.

Samtidig er to medarbejdere hver idømt tre måneders ubetinget fængsel.

Per Hermansen har sagt til byretten, at det ikke var nogen hemmelighed, at lokalbanken var prisstiller i egne aktier. Markedet vidste det, har han forklaret.

Under bevisførelsen er der blevet gjort en del ud af et meget omdiskuteret incitamentsprogram for en gruppe chefer i banken.

De fik mulighed for at låne 18 millioner kroner til at købe op i bankens egne aktier, men Finanstilsynet greb ind og bad banken om at afvikle det.

Denne side af sagen indgår dog ikke med stor vægt i byrettens begrundelse, når det gælder straffens længde.

I en meget lang periode var Aarhus Lokalbank meget stærkt til stede på Nasdaq OMX. Næsten dagligt indlagde bankens dealere en købsordre om morgenen få minutter inden åbningsfløjtet.

Retten noterer blandt andet, at bankens bud havde en fremtrædende position i markedet, både når det gælder kurs og volumen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip