Anklager er bekymret over brud på monopol i politiet

Politiforbundet jubler over, at juristernes monopol på de øverste stillinger er blevet brudt.

Men hos anklagerne er der ingen glæde over tirsdagens nyhed fra Justitsministeriet.

I Sydøstjyllands Politi bliver den nye politidirektør den 56-årige Jørgen Abrahamsen, der er chefpolitiinspektør.

Det er første gang i politiets moderne historie, at en ikke-jurist sætter sig øverst på magten i en politikreds.

Men i Foreningen af Offentlige Anklagere er der ingen begejstring hos formanden.

- Det er bekymrende, at jurister i anklagemyndigheden bliver valgt fra i forhold til de øverste stillinger i politiet, siger Line Scharf til Ritzau.

- I forvejen er der ikke særligt mange lederstillinger for jurister i politiet og anklagemyndigheden.

- Desuden har jurister i politiet og anklagemyndigheden i kraft af deres uddannelse, herunder videreuddannelse i ledelse, og karriereforløb et stort kendskab til og indblik i politiets virksomhed og organisation.

- Det er således min opfattelse, at jurister i politi og anklagemyndighed er oplagte til at bestride de øverste stillinger i politiet, hvilket traditionen også hidtil har vist, siger Line Scharf.

I Politiforbundet er formanden dog meget tilfreds med det store traditionsbrud:

- Det er helt fantastisk, siger Claus Oxfeldt til Ritzau om, at Jørgen Abrahamsen bliver politidirektør i Sydøstjylland.

- Fordommen om, at det altid vil være en jurist, der får jobbet som politidirektør, er dermed gjort til skamme. Det er godt, at man til et politijob vælger en person, der kender faget helt ud i detaljerne, siger Oxfeldt.

Også i Fyns Politi blæser der nye vinde. Ganske vist er den nye politidirektør jurist, men hun kender intet til politiets forhold.

I en pressemeddelelse fra Fyns Politi udtaler Kit Claudi Grøn-Iversen, at hun kender politiet og anklagemyndigheden som almindelig borger.

- Så der er ingen tvivl om, at jeg vil gå ydmygt til opgaven.

Det er Justitsministeriet, der tirsdag fortæller om nybruddet. Justitsminister Søren Pind (V) har indstillet til dronningen, at de to nævnte samt yderligere to udnævnes til politidirektører.

/ritzau/

 

Dagens Gossip