Anklager: Hackercomputer blev ikke fjernstyret

At ukendte gerningsmænd via nederdrægtige programmer skulle have fjernstyret en computer og via den hacke offentlige registre hos CSC er højst usandsynligt.

Det fastslår senioranklager Maria Cingari tirsdag ved Retten på Frederiksberg, hvor to mænd er tiltalt for at stå bag et omfattende hackerangreb rettet mod CSC over seks måneder i 2012.

I sagen har svenske Gottfrid Svarthom Warg medgivet, at hackingen er foregået fra hans computer i Cambodja, hvor han opholdt sig. Men han nægter, at det var ham, som stod bag. Computeren var kapret elektronisk af andre, som også står bag hackingen.

- Teoretisk set kan det nok ikke udelukkes, lyder det indledningsvist fra senioranklager Maria Cingari i hendes del af anklagemyndighedens procedure mod Warg og en 21-årig dansker, som også er tiltalt i sagen.

- Men når det er sagt, så må det siges at være højst usandsynligt, at ukendte gerningsmænd skulle have gjort brug af Wargs computer, uden at han på noget tidspunkt skulle have opdaget det, lyder det fra Cingari.

Sin påstand om fjernstyringens usandsynlighed bygger hun blandt andet på, at politiets undersøgelser af computeren viser, at den i løbet af gerningsperioden er blevet genstartet mere end 100 gange.

- En eventuel fjernstyring ville være blevet afbrudt ved hver genstart, påpeger Maria Cingari.

Hun peger desuden på, at Warg i løbet af sagen har skiftet forklaring omkring, hvordan fjernstyringen skulle være foregået.

En del af sagen vedrører hacking i Sverige, og den del er afgjort ved de svenske domstole. Det endte med et års fængsel til Warg. I den svenske byret hævdede Warg, at ét bestemt program skulle være blevet brugt til fjernstyring.

Den købte byretten ikke, og i landsretten fremførte Warg så en anden mulighed. Det førte faktisk til en delvis frifindelse, men anklagemyndigheden har i den danske sag gjort en del ud af at gennemhulle mulighed nummer to.

Faktisk mener Maria Cingari - trods frifindelsen i den svenske landsret - at Warg er skyldig i det, han blev frifundet for.

I den danske sag er Warg kommet med yderligere to forslag til, hvordan fjernstyringen kan være foregået.

- Det ville han kunne blive ved med, for der er et utal af programmer, som kan bruges til fjernstyring, siger Maria Cingari.

Sidst på ugen er det forsvarernes tur til at procedere. Der ventes dom i sagen den 31. oktober.

/ritzau/

 

Dagens Gossip