Anklager: Hackersag kan skade Danmark internationalt

Danmarkshistoriens største hackerangreb har haft enorme konsekvenser og kan meget vel blive ved med at skade både borgere, myndigheder og sågar nationen som sådan i de kommende måneder og år.

Det siger vicestatsadvokat og anklager Anders Riisager i Østre Landsret, der onsdag formiddag gav byretten medhold i, at den 30-årige svenske internetaktivist Gottfrid Svartholm Warg er skyldig i forbrydelsen.

- Sagen er uden sammenligning den største af sin slags i Danmark. Der er ingen sammenlignelig praksis på området, men det er uden tvivl en meget alvorlig hackersag, siger Anders Riisager.

I byretten blev Warg sidste år idømt tre og et halvt års fængsel for at stå bag det storstilede hackerangreb på personfølsomme registre hos statens it-leverandør CSC.

Hackerangrebet stod på fra april 2012 til august samme år, hvor der blev stjålet oplysninger fra flere offentlige registre - herunder CPR-registret, politiets kriminalregister og det såkaldte SIS-register over internationalt efterlyste personer.

- Der er ingen tvivl om, at angrebet har forvoldt stor skade, og at almindelige borgere er blevet eller kan blive ramt af det. Private oplysninger florerer stadig ude på internettet. De kan bruges til identitetstyverier og noget, der er endnu værre, siger Anders Riisager.

- Man kan også forestille sig, at det vil have skadet Danmarks anseelse internationalt, da angrebet kan give indtryk af, at landet ikke kan passe på sine oplysninger om eksempelvis forbrydere, mener vicestatsadvokaten.

Anders Riisager kræver svenskeren idømt fængsel i ikke under fem år. Derudover skal Warg udvises af landet, mener anklageren.

Svenskeren har hele tiden medgivet, at hans computer blev brugt til hackerangrebet. Han har dog sagt, at computeren var fjernstyret og dermed holdt på sin uskyld, men på det punkt er hverken byret eller landsret enige med ham.

/ritzau/

 

Dagens Gossip