Anklager: Hashtiltalte havde hemmeligt telefonnetværk

Syv mænd var udstyret med uregistrerede mobiltelefoner, som de kun brugte til at ringe til hinanden indbyrdes. Og det - blandt andre omstændigheder - viser, at de har stået for organiseringen af hashleverancer til Christiania.

Sådan lyder påstanden fra anklager Henrik Bergqvist torsdag i Københavns Byrets nævningeretssal på Nytorv, hvor de syv mænd sidder tiltalt i en af sagerne i det store Nordlys-sagskompleks, hvor politiet i marts slog til og anholdt omkring 80 personer.

- Hvis to telefoner ikke er registreret, og de kun bruges til at ringe til hinanden med, så gør man det nærmest umuligt for politiet at vide, at de her telefoner findes og dermed også at aflytte dem, fortæller Henrik Bergqvist.

De syv mænd er tiltalt i en af de syv store retssager, som udspringer af politiets Operation Nordlys, der kulminerede med en stribe anholdelser og ransagninger i marts. 85 personer er tiltalt i sagerne.

Torsdagens sag ved Københavns Byret kaldes "leverandørsagen", da de tiltalte ifølge anklagemyndigheden blandt andet har stået for at få indsmuglet 1728 kilo hash fra udlandet til Danmark.

Henrik Bergqvist fortæller i sin afsluttende procedure torsdag, at blandt andet de tiltaltes brug af et lukket telefonnetværk må anses som et af de stærkeste beviser i sagen.

Sagens anden anklager, Stine Winther, fortæller om den ene tiltalte, SA:

- Det har været umuligt for politiet at opspore et nummer, som han benytter. Ikke engang et nummer, som han ringer til sine børn fra. Eller sin læge eller tandlæge, fortæller hun.

- Så enten har han i flere år ikke benyttet en telefon og kun givet mundtlige beskeder, eller også har han brugt hemmelige telefoner, siger Stine Winther.

Senere torsdag vil anklagemyndigheden oplyse, hvor streng en straf man vil kræve til de tiltalte, og derefter skal forsvarsadvokaterne i gang med deres procedure. Der vil formentlig først falde dom i begyndelsen af det nye år.

/ritzau/

 

Dagens Gossip