Anklager i Haag kræver Karadzic idømt livstid

Anklagemyndigheden ved FN's krigsforbryderdomstol for det tidligere Jugoslavien kræver, at de bosniske serberes politiske leder under borgerkrigen, Radovan Karadzic, bliver idømt livsvarigt fængsel som ansvarlig for nogle af de værste krigsforbrydelser i Europa siden Anden Verdenskrig.

- Fængsel for livstid er den eneste passende straf, siger anklageren ved domstolen i et dokument, der blev offentliggjort fredag - tre dage før proceduren i den langvarige retssag i Haag.

- Under hans kommando og tilsyn sørgede Karadzics underordnede og deres samarbejdspartnere for fordrivelser, drab, tortur og andre former for mishandlinger af hundredtusinder af muslimer og kroater, hedder det anklagerens afsluttende bemærkninger forud for proceduren.

- Omfanget og graden af disse krigsforbrydelser er massive, hedder det videre.

Karadzic, der dag er 69 år, blev anholdt i en forstad til Beograd 21. juli 2008 efter at have levet under jorden i 12 år. Han er anklaget for 11 tilfælde af krigsforbrydelser, deriblandt Srebrenica-massakren.

Borgerkrigen i Bosnien fra 1991 til 1995 kostede over 100.000 menneskeliv og gjorde 2,2 millioner hjemløse.

Anklagerne ved krigsforbryderdomstolen siger, at Karadzic, den afdøde jugoslaviske præsident Slobodan Milosevic og den ligeledes tiltalte bosnisk serbiske hærchef Ratko Mladic handlede sammen om at "udrense" bosniske muslimer og kroater fra de territorier, som serberne gjorde krav på efter Jugoslaviens opløsning i 1991.

Karadzic sættes sammen med Mladic særligt i forbindelse med massakren i juli 1995 på omkring 8000 muslimske mænd og drenge i den lille enklave Srebrenica, hvor ofrene blev gemt i massegrave.

Karadzic er også anklaget for sin rolle under den 44 måneder lange belejring af Sarajevo, som sluttede i november 1995 med over 10.000 dræbte.

/ritzau/Reuters