Anklager: Jeg giver ikke en døjt for terrorforklaring

To aarhusianske brødre med somalisk baggrund samarbejdede om at sende den ældste i terror-træning i Somalia, så de kunne begå terror i Danmark, mener anklager Jakob Berger Nielsen i Vestre Landsret torsdag.

Derfor tror han ikke på brødrenes forklaring om pral bag store ord om at "slagte og myrde". Begge brødre har siden anholdelserne nægtet sig skyldige, og de har intet forklaret til politiet eller i byretten. I landsretten har de dog afgivet forklaring.

- Det var rent pral fra den tiltaltes side (navn på storebroren udeladt, red.), hvis vi skal tro på forsvarets forklaring. Han vidste ifølge forsvaret intet om det, han sagde i de aflyttede telefonsamtaler, sagde anklager Jakob Berger Nielsen.

- Den forklaring har vi ventet i over to år på at høre, men jeg giver ikke en døjt for den, lød det fra anklageren.

Den 25-årige storebror og den 20-årige blev i byretten idømt tre år og seks måneders fængsel for sammen at arrangere den ældste brors ophold i en træningslejr tilhørende terrornetværket al-Shabaab i Somalia.

Byretten mente, at den 25-årige storebror opholdt sig i en træningslejr i nogle måneder frem til marts 2012, hvor han blev oplært i at begå terrorhandlinger uden for Somalia.

Lillebroren blev dømt for at have ydet bistand til storebroderens træningsophold. Lillebroren købte flybilletten og gav billetten og sit pas til sin 25-årige storebror.

Samtidig kom den 20-årige med råd og opmuntring til storebroren i flere telefonsamtaler, mens broren var under træning i Somalia.

- Det her har været en rigtig terrorsag. Det er mennesker fra et radikaliseret miljø, sagde anklager Jakob Berger Nielsen indledende i sin procedure.

- Aflytninger viser klart, at begge tiltalte før terrortræning, under og efter terrortræning har haft det fornødne fortsæt til at begå terror, sagde anklageren.

Terrorsagen er historisk, da det er første gang, at afsnittet om træning til terror under terrorparagraffen tages i brug. Begge brødre ankede byrettens dom på stedet, og den ældste udtalte, at der var sket et justitsmord.

/ritzau/

 

Dagens Gossip