Anklager kræver to års fængsel for terrortrusler

admin

426 uger siden

|

18/05/2016

Dagens topnyheder

Det bør koste en 19-årig mand to år bag tremmer at have lagt blodige henrettelsesvideoer ledsaget af kommentarer ud på Facebook.

Det siger anklager Torben Thygesen fra anklagemyndigheden ved Østjyllands Politi.

Han har onsdag eftermiddag gjort sin procedure færdig i sagen mod den 19-årige mand, der er tiltalt for at true med terror.

- Den tiltalte gør præcis det, Islamisk Stat vil have ham til at gøre. Han er Islamisk Stats forlængede arm, siger Torben Thygesen.

Anklageren mener, at alle betingelser for at dømme den tiltalte for terrortrusler er til stede.

Det er ikke noget, den tiltalte spontant har fundet på. Han har fundet videomaterialet, skrevet kommentarer til det og slået det op på Facebook, siger anklageren.

Den tiltalte har argumenteret med, at han havde til hensigt at skræmme krænkere af islam, og at det ikke var meningen at skræmme en større personkreds med opslaget.

Derfor blev opslaget postet på en lukket gruppe på Facebook med 60 venner, hvoraf 11 personer blev direkte tagget i opslaget.

Men Torben Thygesen mener ikke, det fritager den unge mand for anklagen om terrortrusler.

- Uanset, hvor langt det er nået ud, er der tale om en offentliggørelse. Og der er tale om en spredning, som han ikke længere kan kontrollere, siger anklageren med henvisning til, at også de taggede personers venner kunne se opslaget.

Den tiltaltes forsvarer, advokat Niels Lyhne, maner til besindighed. Han mener, at den tiltalte bør frifindes.

- Det er vigtigt at holde fast i proportionerne og ikke lade sig rive med af en forståelig afstandtagen til Islamisk Stat og til indholdet i videoerne, siger Niels Lyhne.

Det er ikke Islamisk Stat, denne sag handler om, men hvad den tiltalte har tænkt og gjort, siger han.

- Han har ikke haft hensigt at skræmme en hel befolkning, så landet kan lide alvorlig skade, siger forsvarsadvokaten.

Han henviser til, at den tiltalte selv har forklaret, at det var en snæver målgruppe, der kunne se opslaget.

Skulle den tiltalte mod forsvarerens forventning blive dømt, kan der maksimalt blive tale om et halvt års fængsel. Det svarer til den tid, den tiltalte allerede har siddet varetægtsfængslet i sagen.

Det var forventet, at der ville falde dom i sagen i dag, men dommer Mette Helby Jensen oplyser, at domsafsigelsen er udskudt til mandag klokken 12.

/ritzau/