Anklager kræver fængsel til topfolk fra rigmandsbank

Anklageren fra Bagmandspolitiet går efter fængselsstraf til fire mænd fra den krakkede rigmandsbank Capinordic Bank og et tilknyttet selskab, når Retten i Lyngby skal behandle en sag mod mændene for grov kursmanipulation, mandatsvig og skyldnersvig.

Samtidig afkræver Bagmandspolitiet, der officielt hedder Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), moderselskabet NewCap Holding (tidligere Capinordic, red.) en bøde på fem millioner kroner for kursmanipulation.

Selskabet har tidligere i en fondsbørsmeddelelse meddelt, at det nægter sig skyldig.

Af anklageskriftet i sagen, som Ritzau har fået aktindsigt i, fremgår det, at direktøren for Capinordic, der var bestyrelsesmedlem i banken, også er tiltalt for insiderhandel.

Han har ifølge anklagemyndigheden solgt Capinordic-aktier den 2. februar 2010 og dermed udnyttet sin viden om, at der verserede retssager mod Capinordic Bank. Banken gik konkurs den 11. februar 2010.

Handlen skete gennem direktørens selskab DKA Consult, der også er tiltalt for insiderhandel og kræves idømt en bøde på fem millioner kroner.

Ifølge anklageskriftet er direktøren sammen med en af de andre på anklagebænken tiltalt for i 16 tilfælde i 2007 og 2008 at have handlet med Capinordic-aktier i et forsøg på at drive kursen på selskabet i vejret.

Da der blev rejst tiltale i sagen, understregede lederen af SØIK, statsadvokat Morten Niels Jakobsen, at anklagemyndigheden ønsker at få afklaret, om der er op til bankens konkurs blev begået strafbare forhold.

Tiltalen mod de fire folk omkring Capinordic Bank er rejst efter anmeldelser fra Finanstilsynet og Kammeradvokaten.

Ifølge anklageskriftet er der begået mandatsvig af særlig grov beskaffenhed for omkring 19 millioner kroner og skyldnersvig for godt og vel fem millioner kroner.

I forvejen har det statslige afviklingsselskab for banker i nød, Finansiel Stabilitet, rejst krav om en erstatning på 400 millioner kroner mod tre centrale personer i Capinordic Bank. De beskyldes for uforsvarlig bankdrift, men de har afvist, at der er grundlag for af afkræve dem erstatning. Dette krav behandles i en civil retssag.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip