Anklager: Mansour er vigtig brik i al-Qaeda

Selv om islamisten Sam Mansour går under det hyggeligt klingende navn Boghandleren fra Brønshøj, så er hans daglige virke langt fra hyggeligt. Mansour spiller nemlig en helt central rolle i udbredelsen af terrororganisationen al-Qaedas budskaber.

Sådan lyder vurderingen fra senioranklager Jakob Buch-Jepsen onsdag ved Retten på Frederiksberg, hvor Sam Mansour sidder tiltalt for at propagandere for terror. Sagen har nået sin afsluttende fase, hvor anklager og forsvarer skal procedere sagen.

- Mansour spiller en meget vigtig rolle for Abu Qatadas og al-Qaedas eksistens, lyder det fra Jakob Buch-Jepsen.

Abu Qatada er navnet på en islamistisk prædikant, som har skrevet tre bøger, der spiller en væsentlig rolle i sagen mod Mansour. Dele af bøgerne opfordrer ifølge Buch-Jepsen til hellig krig.

De bøger har Mansour ifølge anklagemyndigheden udgivet via internettet, og han skal derfor gøres ansvarlig for overtrædelse af straffelovens terrorbestemmelse om at opfordre til terror.

Derudover har Mansour ifølge anklagemyndigheden via Facebook og internettet i øvrigt spredt en lang række budskaber. Ifølge Jakob Buch-Jepsen viser Mansours gøren og laden på nettet, at han spiller en betydelig rolle for al-Qaeda.

Anklageren nævner et eksempel fra februar, hvor al-Qaedas centrale ledelse gik ud og tog afstand fra Islamisk Stat. Allerede dagen efter, at udtalelsen blev vedtaget, lå den på Mansours facebookprofil.

- Mansour har været inde i varmen de rette steder. Han er ikke bare en person, som sidder og surfer på internettet, siger Jakob Buch-Jepsen.

Mansour er tidligere dømt for at opfordre til terror - det skete tilbage i 2007, hvor dommen lød på tre et halvt års fængsel.

Denne gang vil anklagemyndigheden gå efter en endnu hårdere straf, og samtidig kræver man, at Mansour skal fratages sit danske statsborgerskab og derefter udvises af landet.

Mansour selv nægter sig skyldig og afviser, at hans udgivelser er opfordringer til hellig krig. Der er blandt andet tale om citater fra Koranen, og det bør ikke være kriminelt, mener Mansour.

Senere onsdag skal Mansours advokat, Thorkild Høyer, fremføre sin procedure og begrunde, hvorfor retten bør frifinde Sam Mansour.

/ritzau/

 

Dagens Gossip