Anklager på cykel jagtede tiltalt i bedragerisag

En 21-årig mand hopper ud af en bil og spæner væk - alt hvad han kan - i indre København. Efter ham cykler en anklager tungt læsset med retsdokumenter og sit politiskilt.

Det lyder mest af alt som en scene fra "Catch me if you Can", hvor Tom Hanks jagter Leonardo DiCaprio, der spiller en storsvindler. Men det var, hvad der skete efter et retsmøde i Københavns Byret 2. juli.

En 21-årig mand, der blandt andet er tiltalt for massivt bedrageri, var blevet væk fra retsmødet. Han havde leget gemmeleg med myndighederne, som derfor ikke formelt havde kunnet fortælle ham om tiltalen - den såkaldte forkyndelse.

På vej hjem fra retsmødet i juli holder anklager Stefan Møller Jørgensen på sin cykel for rødt i et lyskryds ved Vestre Voldgade.

- Ved et tilfælde kigger jeg til venstre og opdager en grå bil, fortæller han.

Her sidder den 21-åriges søster, som også er tiltalt og i modsætning til sin bror mødte op til retsmødet.

Søsteren forsøger uden held at skjule sit ansigt bag et stykke papir. Ved siden af hende sidder brormand, der gør alt for at undgå retssagen og den mulige straf.

Situationen er ironisk, og både den 21-årige og anklageren griner lidt af den. Indtil det går op for anklageren, at han har sit politiskilt og forkyndelsespapirerne med.

Derefter går jagten ind.

- Det var lidt som katten efter musen, fortæller Stefan Møller Jørgensen.

Broren løber fra bilen, og anklageren beslutter sig for at cykle efter og får ringet efter en politipatrulje - men må til sidst give fortabt.

Den 21-årige er blandt andet tiltalt for bedrageri ved at skimme adskillige betalingskort i en butik i Torvehallerne i samarbejde med sin søster.

Indtil videre er broren udeblevet fra to retsmøder i sagen. Men nu kan han ikke længere undgå at blive konfronteret med en dommer.

Tiltalen mod den 21-årige er nemlig langt om længe blevet forkyndt - mens han sad varetægtsfængslet for en anden forbrydelse.

Med en forkyndelse kan retten afsige beslutning om anholdelse, som skal sikre, at den tiltalte er til stede under retssagen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip