Anklager vil fjerne sort plet på politiarbejde i narkosag

Skrevet af admin

24/11/2015

Dagens topnyheder

"200 kilo direkte fra junglen."

Sådan blev der sagt på Café Hollywood i Aarhus i december 2013, da to mænd forhandlede med en britisk undercover-betjent om køb af kokain fra Colombia.

I Vestre Landsret er de to, en tysker og en colombianer, anklaget for at ville købe den enorme mængde for 43 millioner kroner.

Årsforbruget i Danmark skønnes at ligge på cirka 600 kilo, og derfor noterer senioranklager Lasse Svensson tirsdag i landsretten i Aarhus da også, at det er en "ekstraordinær stor sag."

I byretten fik de to mænd sidste år en pæn rabat i straffen og slap med fængsel i ti og ni år.

Årsagen er, at politiet under efterforskningen gjorde brug af en civil agent, der hele tre gange overtrådte de danske regler.

Men tirsdag gør den anden anklager fra Statsadvokaten i Viborg, Sine Cully, meget for at få fjernet pletten på politiets arbejde.

- Begge er narkohandlere placeret højt oppe i det kriminelle hierarki, siger hun om de tiltalte.

Sagen bygger på efterforskning, som det amerikanske narkopoliti DEA stod for. Og det var DEA's civile agent, der spillede skuespil og lod, som om han kunne skaffe de 200 kilo.

Ifølge danske regler må en civil agent kun yde en yderst beskeden bistand.

- Men når mængden er så stor, må elastikken strækkes lidt længere. Ellers vil det ikke være muligt at efterforske mod hærdede narkokriminelle, lyder Sine Cullys appel til landsretten om at rense politiet.

- Efterforskningen mod bagmænd kræver særlige værktøjer, siger hun.

Forhandlingerne begyndte i Bogota og fortsatte derefter i København og i Aarhus. Anklageren afviser al snak om, at de to tiltalte - en 31-årig tysker og hans 48-årige colombianske bekendte - skal være blevet provokeret til at snakke om mængder, pris og levering.

Den danske retsplejelov siger, at politiet ikke må lokke nogen ud i kriminalitet, og undercoverbetjente må ikke presse på, så forbrydelsens omfang bliver større, end hvad den mistænkte oprindeligt var klar til.

Mændene bør idømmes fængsel i mindst 14 år, lyder det fra de to anklagere.

Også forsvarerne får ordet tirsdag.

/ritzau/