Anklagere kræver sydkoreansk kaptajn idømt dødsstraf

Det bør koste den sydkoreanske færgekaptajn Lee Joon-seok livet, at han i april lod færgen Sewol gå til bunds og samtidig selv flygtede fra skibet.

Det mener den sydkoreanske anklagemyndighed, der mandag har erklæret, at den går efter at få den 68-årige kaptajn idømt dødsstraf. 304 mennesker mistede livet i ulykken.

Lee Joon-seok er anklaget for "manddrab ved forsætlig uagtsomhed", da han ifølge anklagerne svigtede sin opgave som kaptajn.

- Lee stod bag Sewols forlis. Han har det tungeste ansvar for ulykken, siger den ledende anklager i sagen, Park Jae-eok, ved et afsluttende retsmøde i byen Gwangju.

- Vi opfordrer retten til at idømme ham dødsstraf, siger anklageren ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Anklagemyndigheden påpeger, at kaptajnen "flygtede uden at gøre noget forsøg på at redde passagerer".

- Han lavede undskyldninger og løj. Han viste ingen tegn på anger, påpeger anklagerne ifølge nyhedsbureauet AFP.

Sewol kæntrede og sank 16. april med 476 personer om bord 20 kilometer ud for Sydkoreas sydvestlige kyst. Af de 304 døde var omtrent 250 skoleelever fra samme skole.

Ulykken skyldes efter alt at dømme en dødelig kombination af en alt for tung last, ulovlig ombygning af færgen samt sølle evner til at styre fartøjet.

Under retssagen er det kommet frem, at besætningen gentagne gange bad passagererne blive i deres kahytter, da vandet begyndte at strømme ind til dem. Det kostede mange af dem livet.

Samtidig var besætningen blandt de første i redningsbådene. Videooptagelser af personalets flugt har skabt voldsom vrede over alt i Sydkorea.

Ud over kaptajnen er 14 besætningsmedlemmer anklaget for at flygte fra færgen efter at have fortalt passagererne, at de skulle blive i kahytterne.

Færgepersonale, herunder kaptajnen Lee Joon-seok, har fortalt, at de troede, at det var kystvagtens job at evakuere passagererne fra færgen.

I alt er fire personer, herunder kaptajnen, tiltalt for drab. Anklagerne mener, at de tre andre bør sendes i fængsel på livstid.

En række personer er i løbet af de seneste år blevet dømt til døden i Sydkorea, men ikke siden 1997 er en henrettelse blevet gennemført.

Et panel bestående af tre dommere ventes at afsige dommen i november.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip