Anklagerorganisation frygter politiseret tyrkisk retssystem

Det ligner en politisering af anklagemyndigheden, når et stort antal dommere og anklagere i Tyrkiet er blevet suspenderet, fyret eller anholdt efter weekendens mislykkede kupforsøg.

Sådan lyder meldingen fra Rasmus Wandall, der er chefjurist i International Association of Prosecutors.

- Det er helt afgørende for ethvert samfund at fastholde retsstatslige institutioner. Det er selvfølgelig både domstole og lovgivningsmagten, men det er i stigende grad også anklagemyndigheder.

- Det er helt afgørende, at de er uafhængige. Det siger sig selv, at man for eksempel ikke kan føre store korruptionssager, hvis anklagemyndigheden er økonomisk eller politisk styret af andre kræfter, siger Rasmus Wandall.

Og de mange voldsomme indgreb i det tyrkiske retssystem de seneste dage ligner et opgør med netop uafhængigheden, mener han.

- Når der er så omfattende fyring og suspendering af så mange mennesker, er det svært ikke at se en meget kraftig politisering af anklagemyndighederne.

- Vi er meget bange for udsigterne til at kunne fastholde en uafhængig anklagemyndighed i Tyrkiet under de her forhold, siger han.

Den tyrkiske regering har efter weekendens mislykkede kupforsøg indført undtagelsestilstand i landet. Samtidig har man fjernet tusindvis af ansatte i rets- og uddannelsessystemet fra deres poster.

Men den slags er ikke opstået over natten i Tyrkiet. Det er derimod en udvikling, der har været i gang længe, mener Rasmus Wandall.

- 17. december 2013 startede anklagemyndigheden en efterforskning af nogle ministre og personer tæt på præsidenten. Da den efterforskning gik i gang, blev de anklagere og politifolk, der var med i efterforskningen, forflyttet kort efter.

- Siden dengang har mange europæiske organisationer modtaget et stort antal henvendelser fra dommere og anklagere, der beskriver, at de er blevet suspenderet, fyret, forflyttet eller anholdt, siger han.

Regeringen lovede efter kupforsøget i weekenden, at alle deltagerne vil komme til at betale en høj pris. Siden har præsidenten åbnet for en debat om at genindføre dødsstraf.

/ritzau/

 

Dagens Gossip