Anklaget i slavesag: Rumænere brokkede sig aldrig

To mænd og en kvinde er ved Retten i Helsingør tiltalt for at have udnyttet en gruppe rumænere, som ifølge anklageren skulle have arbejdet op mod 20 timer om dagen til en løn på 2500 og 5000 kroner om måneden.

Den ene af de tiltalte er en 36-årig mand. Han nægter sig skyldig i at have udnyttet rumænerne, som arbejdede i hans søsters rengøringsfirma.

Han medgiver dog, at rumænerne har boet i en garage på samme adresse som ham selv i Helsingør, men at de var glade for at være i Danmark.

- Rumænerne var glade og taknemmelige. De brokkede sig aldrig, siger den tiltalte.

Otte rumænere boede i husets garage, men ifølge den tiltalte var det af egen vilje, fordi de ikke vil bo i hovedhuset på grund af støjende børn.

I anklageskriftet står der, at rumænerne ikke havde adgang til sanitetsforhold, men det afviser den tiltalte.

De havde adgang til toilet, bad og vand i husets kælder, lyder det.

Han forklarer også, at hans farmor lavede mad til rumænerne.

I ejendommen boede han også selv med sin kone, børn, far, farmor, sønner og deres familier.

Den 36-årige tiltaltes 30-årige søster er også tiltalt i sagen, men grundet en psykisk lidelse behandles hendes sag særskilt på et senere tidspunkt.

Rumænerne arbejdede i et rengøringsfirma, som var registreret i søsterens navn. Ifølge den 36-årige tiltalte arbejde de dog ikke 20 timer i døgnet, men blot syv til otte timer om dagen mandag til fredag.

Hvad angår lønnen var det den tiltaltes far, som også boede i huset, der stod for udbetalingen, der skete kontant. Sønnen mener, at lønnen lå i omegnen af 5-8000 kroner om måneden.

Den tiltalte har haft et stofmisbrug. Derfor kan han tilsyneladende ikke huske alle detaljer i perioden fra 2006 og frem.

Sagen afvikles over otte dage. De rumænere, som skal have levet under slavelignende forhold, skal afhøres undervejs.

/ritzau/

 

Dagens Gossip