Anklaget for racisme: Hollandsk julemand lagt for had

Den hollandske julemand Sinterklaas kommer hvert år sejlende i hjuldamper for at sætte gang i julestemningen. Med sig har han sine Sorte Peter-hjælpere, hvide mennesker, der er sminket sorte, iført afro-paryk, store, runde guldøreringe og hofnar-kostume.

Men Sorte Peter er en racistisk karikatur, der vækker minder om slavetiden, mener demonstranterne. Demonstranterne bliver blandt andet støttet af supermodellen Doutzen Kroes og sangerinden Anouk. Det skriver stuff.co.nz.

Læs også: Her babber Gustav på julemandens stok

Lederen af bevægelsen mod Sorte Peter, den sorte kunstner Quinsy Gario, har modtaget flere dødstrusler, efter han har udtalt sig kritisk om traditionen. Han får opbanking af en ekspert i afrikanske folk fra FN, Verene Shepherd.

- Jeg forstår ikke, hvorfor hollænderne ikke kan se, at dette er et skridt tilbage til slavetiden, og at det i det 21. århundrede bør stoppe, siger hun.

Modstanderne af Sorte Peter - eller Zwarte Piet - har foreslået, at skuespillerne har sodpletter i ansigtet i stedet for den helt sorte makeup. Mange hollændere fortæller nemlig deres børn, at Sorte Peter er sort fra soden fra skorstene.

Læs også: Sjov video: Chokeret ærke-racist får at vide, at han er sort

Flertallet af hollænderne vil dog beholde deres sorte julefigur, som han er. Over to millioner støtter en Facebook-side, der ønsker at beholde Sorte Peter. Det svarer til en ottendedel af befolkningen.

Også premierminister Mark Rutte vil beholde traditionen.

- Sorte Peter er sort. Der er ikek meget, jeg kan gøre for at ændre det, siger han.

Følg Dagens.dk på Facebook - klik her og vær med

Se billeder af Sinterklaas og Sorte Peters ankomst til Holland herunder:

 

Dagens Gossip