Anklaget for storhæleri: Jeg fandt tingene i containere

Skrevet af admin

|

21/11/2013

Dagens topnyheder

Det er ikke, som det ser ud til.

Sådan lyder ordene fra den anklagede i en omfangsrig international hælerisag, hvor et ton tyvekoster angiveligt er sendt til Irak, da han torsdag bliver afhørt ved Retten på Frederiksberg.

- Det er ikke, som I tror. Nogle ting, jeg sendte til Irak, var defekte, knust eller i stykker. Flere af dem er hentet fra containere bag butikker som Elgiganten og Føtex eller fundet på loppemarkeder, siger den 41-årige iraker under afhøringen.

Manden er anklaget for at have modtaget enorme mængder stjålne varer fra en velorganiseret kriminel organisation af tyve og røvere og derefter sendt dem videre til Irak via firmaet Iraq Posting.

Blandt andet skal han have forsøgt at sende mere end et ton stjålne mobiltelefoner, bærbare pc'er, tv-apparater og andre ting ud af landet.

En forsendelse indeholdt angiveligt 11 kameraer, 43 laptops, en stribe mobiltelefoner og andre ting, der tilsammen vejede 123 kilo, mens en anden pakke, der officielt indeholdt tøj, gemte på 36 kilo mobiltelefoner, kameraer og computere, lyder det i anklagen.

Den tiltalte erkender i retten, at han har købt varer fra den mand, der er anklaget for at være en af det omfattende hæleris nøglemænd med kontakt til ringen af gaderøvere og tyve. Han afviser dog at have kendskab til, at der blev sendt stjålne varer til Irak.

- Grunden til, at jeg sidder her, er, at jeg har købt nogle ting, jeg kunne tjene lidt penge på, siger han og tilføjer:

- Jeg har sendt brugte, knuste, ødelagte ting. Nogle telefoner, iPhones og computere. Jeg ville sende tingene til Irak, og der ville jeg sælge dem. Jeg ville udbyde dem til folk på markeder og til forskellige forretninger.

Tingene blev ifølge den 41-årige købt for penge, som han fik tilsendt fra sine forældre i Irak. Overførslerne skete på et "slags sort marked", hvor de blev afleveret et sted i Irak og så kunne hentes i Danmark. Derfor har han ikke kvitteringer på pengene.

Ifølge den tiltalte selv har han købt varer for 300.000-400.000 kroner.

I alt er irakeren tiltalt for over 70 forhold.

Anklageren lægger op til både fængselsstraf og udvisning til den tiltalte iraker. Det forventes, at der falder dom i december. Andre involverede kommer for retten senere.

Den angivelige 45-årige bagmand i hælerisagen blev tidligere på året anholdt i Amsterdam, da han var på vej til USA.

/ritzau/