Anna fødte derhjemme: Hospitalet gjorde mig utryg

Det var ikke fordi ambulancen ikke nåede frem til lejligheden i det københavnske nordvestkvarter i tide.

Fødslen af datteren Iris, der kom til verden i januar 2014, var planlagt til at foregå i lejligheden på første sal.

- Tanken om hospitalet gjorde mig utryg. For mig var det et fremmed sted fyldt med sygdom, hvorimod der var ro i mit eget hjem, siger Anna Fischer til Dagens.dk

Trods gode muligheder for at føde indenfor hjemmets fire vægge, så er andelen af hjemmefødsler fortsat lav i Danmark. 

Blot 1,5 procent af alle danske børn ser dagens lys for første gang i deres eget hjem, mens tallet for hjemmefødsler i Holland er helt oppe på 30 procent.

Læs også: Han stod til at misse fødsel af sin egen søn: Han fik en overraskelse

I Region Sjælland er man mest tilbøjelig til at føde på privatadressen, da 3,5 procent af alle gravide her vælger at føde hjemme. 

Der er ellers ikke ekstra grund til bekymring, hvis man som kommende mor eller far planlægger en fødsel midt foran fjernsynet i stuen.

- Sammenligner man hjemmefødsler med hospitalsfødsler, viser det sig, at der ikke er større risiko ved at føde hjemme, siger Anne-Marie Kjeldset fra Jordemoderforeningen.

Hun vurderer, at antallet af danske hjemmefødsler er stigende for tiden.

En af forklaringer kan være, at 183 fødende sidste år blev flyttet fra én fødeafdeling til en anden midt under fødsel på grund af personale- og pladsmangel i Region Hovedstaden.

Læs også: Mor vugger livløs nyfødt baby og efterlader lægerne i chok, da dette sker

Fik gang i pumpen
I lejligheden i Nordvest ringede Anna Fishers kæreste, Simon Andersen, efter jordemoderen, da fødslen gik i gang. Bagefter gik han i gang med at få pumpet luft i det oppustelige fødekar, der langsomt rejste sig på stuegulvet.

- Hvis der manglede noget, så kunne jeg selv lige hente det. Jeg vidste, hvor tingene var i hjemmet, og man skulle ikke spørge om lov, siger 29-årige Simon Andersen.

Om ikke så længe skal Simon Andersen og Anna Fisher være forældre igen. Og når det sker, så kommer det atter til at foregå hjemme hos parret, der i dag bor i Lejre ved Roskilde. 

- Det handler mest af alt om tryghed. Jordemoderen kommer på besøg og er gæst, hvorimod det er omvendt på et hospital, siger Anna Fisher.

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip