Over en halv million danskere skal have ny overenskomst pr. 1. marts. Og hos mange er det forventningen, at der skal lidt mere i lønningsposen denne gang i forhold til, hvad der blev givet under krisen i 2010 og 2012.
- Vores tillidsfolk har vist ansvarlighed under krisen. Men nu går det lidt bedre, og det ser ikke så sort ud, som det har gjort de seneste fem år, siger formand og forhandler for CO-Industri, forbundsformand Claus Jensen.
Han har sat sig til forhandlingsbordet tirsdag sammen med DI's direktør og forhandler Karsten Dybvad for at få nye overenskomster i hus.
- Så længe der er fremgang, så bliver dagen i morgen bedre, lyder det kryptisk fra Claus Jensen, der ikke vil sætte tal på, hvad, han mener, er en rimelig fremgang i lønnen:
- Det får I at se, når der ligger en aftale. Men det skal være attraktivt at tage et job i industrien, siger han.
Karsten Dybvad tøver også, når det handler om at få konkrete krav og ønsker på bordet til de ansatte.
- Siden krisen slog i gennem i efteråret 2008, har vi mistet en femtedel af arbejdspladserne i industrien. Men vi er ikke længere ved at forbløde. Nu handler det om at forbedre konkurrenceevnen, skabe arbejdspladser og vækst, siger Karsten Dybvad.
- Ser man på lønnen i et lidt længere perspektiv, så er de danske lønninger løbet hurtigere end i de lande, vi normalt sammenligner os med. Når vi ser på lønnen, tager vi udgangspunkt i niveauet tilbage fra 2000, siger han.
Det er dog ikke kun mere i løn, der står på ønskesedlen fra de ansattes side. Claus Jensen efterspørger fortsat mere uddannelse. Og det er arbejdsgiverne umiddelbart positive overfor:
- Løn og uddannelse hænger sammen. Jo dygtige vi er til at sælge vores varer i udlandet, jo højere løn kan virksomhederne give. Så spørgsmålet om uddannelse er helt centralt, siger Karsten Dybvad.
DI og CO-Industri forhandler på vegne af 6000 virksomheder og over 200.000 ansatte. Og det forventes, at der ligger en overenskomst klar senest 7. februar.
/ritzau/