Antal af nye job i USA steg med 151.000 i januar

Skrevet af admin

05/02/2016

Dagens topnyheder

Der blev skabt 151.000 nye jobs i USA i januar, hvilket er skuffende i forhold til forventningerne til den imødesete jobrapport. Det er også det, man kalder "kongetallet".

Det er beskæftigelsen uden for landbruget, som voksede med 151.000 personer i januar.

Det var mindre end ventet, da der blandt økonomerne var forudset en stigning på 190.000 personer ifølge et estimat indsamlet af Bloomberg News.

Beskæftigelsen i den private sektor voksede med 158.000 ansatte i måneden mod en ventet stigning på 180.000.

Samlet faldt arbejdsløsheden til 4,9 procent fra 5,0 procent i december. Økonomerne havde ventet en uændret arbejdsløshed på 5 procent.

Den gennemsnitlige timeløn steg med 0,5 procent på månedsbasis i januar. Der var ventet en stigning på 0,3 procent. Den gennemsnitlige ugentlige arbejdstid var på 34,6 timer mod ventet 34,5 timer.

Den økonomiske analytiker Mikael Olai Milhøj fra Danske Bank kalder arbejdsmarkedsrapporten i USA for "pæn".

- Især løninflationen overraskede positivt. Selv om beskæftigelsesvæksten er aftaget, så er en jobvækst på 150.000 stadig et solidt tempo, fordi trendvæksten faktisk ikke er så høj, som man kunne tro, bl.a. som følge af den demografiske udvikling i USA, siger han.

Mikael Olai Milhøj fremhæver, at den amerikanske centralbank er meget fokuseret på lønvæksten, fordi højere lønvækst er en vigtig faktor for at få inflationen op.

- De gennemsnitlige timelønninger steg med 0,5 procent fra december til januar, hvilket var mere end forventet, siger han.

Cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri, siger, at det nye år har været præget af stor turbulens.

- 2016 har været præget af turbulens både på aktiemarkederne, i Kina og i de mest olieafhængige økonomier. Der har derfor også været spekuleret i, om den internationale usikkerhed får luften til at gå ud af USA´s økonomi. Men der er altså ikke noget nyt i, at det er hjemmemarkedet, som er den store drivkraft bag det amerikanske opsving, siger han og tilføjer:

- Dagens kongetal for jobskabelsen kunne dog godt antyde, at tempoet er på vej nedad i verdens største økonomi, siger Sandberg.

/ritzau/AFP