Antallet af asylansøgere fortsætter med at dale

De seneste måneders fald i antallet af asylansøgere til Danmark fortsætter, viser tal fra Udlændingestyrelsen.

626 personer har søgt om asyl i Danmark i januar 2015. Det er det laveste antal siden april sidste år.

I 2014 kom der i alt 14.815 asylansøgere, hvilket er langt det højeste antal i de seneste år. I 2013 lå tallet på 7557, og i årene forinden var det endnu lavere.

Det høje antal i 2014 skyldes primært, at antallet af ansøgere steg markant hen over sommeren og ind i efteråret. Alene i september kom der 3150 asylansøgere.

Det høje antal betød også øget politisk bevågenhed, og det fik regeringen til at fremlægge en række asylstramninger, der blev stemt igennem efter nytår.

Stramningen betyder blandt andet, at man kun får midlertidig opholdstilladelse på et år, hvis man flygter fra eksempelvis en borgerkrig uden at være personligt forfulgt.

Man må derfor også vente et år, før man kan få familiesammenføring.

Det er syrerne, der har udgjort den største andel af asylansøgerne. Ud af de 14.815 asylansøgere i 2014 kom 7185 fra Syrien.

Baseret på de nye tal fra januar udgør syrerne fortsat den største gruppe. Ud af de 626 asylansøgere kom 311 fra Syrien.

Af tallene fremgår det også, at der i januar blot kom tre asylansøgere fra Eritrea. Det er et kraftigt fald i forhold til sidste år, hvor der set over hele året kom hele 2293. I 2013 var tallet 98.

Den pludselige stigning sidste år fik myndighederne til at sætte fokus på den stærkt stigende tilstrømning fra det østafrikanske land.

Asylbehandlingerne blev sat midlertidigt i bero, ligesom der blev sendt en delegation til Eritrea for at undersøge forholdene.

Deres efterfølgende rapport blev siden omdrejningspunkt i en større sag, der i sidste ende betød, at myndighederne valgte at se bort fra dens konklusioner.

/ritzau/

 

Dagens Gossip