Antallet af asylsøgere i Danmark næsten halveret

I september søgte 3130 mennesker asyl i Danmark.

I oktober var det tal faldet til 1818. Det er et fald på 42 procent, og betyder at tendensen med et stigende antal asylansøgere, som har varet siden februar, er brudt. Det viser nye tal fra Udlændingestyrelsen.

Faldet betyder også, at Danmark indtil videre i 2014 har fået 12.877 asylansøgninger. Regeringen har i finansloven budgetteret med, at Danmark i år vil modtage 20.000 asylansøgere.

Faldet skyldes hovedsageligt et fald i ansøgere fra det krigshærgede Syrien, hvor der i september kom 1967 asylansøgere mod 880 asylansøgere i oktober. Men også antallet af asylansøgere fra Eritrea, hvor der over sommeren var en stor vækst, er faldet.

Med 1818 asylansøgninger er oktober dog stadig langt over en gennemsnitlig måned for asylansøgere.

- Det viser noget om, hvor svært det er at forudsige, hvad der sker på asyl- og flygtningeområdet, siger justitsminister Mette Frederiksen (S) til tv2.dk.

- Jeg vil meget nødigt gisne om, hvad der præcis gør det. Der kan være flere ting, der spiller ind. Vi ved, at der også er andre nordeuropæiske lande, som har modtaget færre syrere. Det gælder eksempelvis Sverige.

Justitsministeren tror ikke, det lige foreløbigt bliver opklaret, hvad årsagen til faldet er.

- Der er jo ikke nogen, der kan give en fuldstændig forklaring på det her. Fordi det ville jo kræve, at man spurgte alle flygtninge i Mellemøsten, hvad deres planer var, og hvorfor de måske ændrer dem. Det kan man af gode grunde ikke.

Hun vil ikke gå ind i en diskussion om, hvad der skal ske med pengene fra finansloven, hvis det viser, at der ikke kommer de budgetterede 20.000 asylansøgere.

- Vi ser altså et fald i antallet af asylansøgere her i oktober, og det har selvfølgelig en afsmittende effekt, også i forhold til de omkostninger, der er på asylområdet. Men det er for tidligt endnu fuldstændig at tegne det billede, siger Mette Frederiksen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip