Antallet af flygtninge rammer historisk milepæl

For første gang siden Anden Verdenskrig er flere end 50 millioner mennesker på flugt på grund af konflikter og borgerkrig.

FN's Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) oplyser, at ved udgangen af sidste år var 51,2 millioner blevet tvunget til at forlade deres hjem og flygte. Det er seks millioner højere end året før.

- Vi står virkelig over for et kvantespring, en enorm stigning af flygtninge, der er tvunget på flugt i vores verden, siger Antonio Guterres, FN's højkommissær for flygtninge.

Halvdelen af de fordrevne er børn, og antallet af flygtninge fra Syrien og Sydsudan er særligt højt.

Knap tre millioner syrere har søgt tilflugt fra borgerkrigen i nabolandene Libanon, Tyrkiet, Irak og Jordan, mens yderligere 6,5 millioner er på flugt inden for Syriens landegrænser.

- Vi oplever her de enorme omkostninger ved ikke at afslutte krig og ikke løse eller forebygge konflikter. Vi oplever, at Sikkerhedsrådet (FN's Sikkerhedsråd, red.) er lammet i mange vigtige konflikter rundt om i verden, siger Antonio Guterres.

Konflikter, der er brudt ud i det forgangne år i Den Centralafrikanske Republik og Ukraine - og den eskalerede situation i Irak - betyder, at endnu flere familier må flygte.

- Konflikterne er blevet mange flere, og samtidig er der ikke udsigt til, at de igangværende kriser slutter.

Afghanistan, Syrien og Somalia står for 53 procent af de 11,7 millioner flygtninge, som hører under UNHCR.

Fem millioner palæstinensere hører under søsterorganisationen UNRWA.

De fleste flygtninge finder midlertidigt ophold i udviklingslande, modsat den myte som ifølge Guterres florerer blandt "populistiske politikere", at Vesten oversvømmes af fattige på flugt:

- Sandheden er, at 86 procent af verdens flygtninge bor i udviklingslande, siger Antonio Guterres.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip