Antallet af lærlinge i praktik er det laveste i seks år

Stadig flere elever på erhvervsskolerne må vinke farvel til en praktikplads på en virksomhed.

Nye tal fra Undervisningsministeriet viser, at antallet af elever med en uddannelsesaftale fortsat falder. På et år er der indgået 43.378 aftaler, viser de seneste maj-tal.

Det er en nedgang på tre procent siden maj 2015, og det laveste antal i seks år. Det skriver Fagbladet 3F.

Forbundssekretær Søren Heisel fra 3F betegner situationen som "katastrofal”.

- Vi står og mangler tusinder af faglærte, og så viser tallene et absolut nulpunkt i over seks år. Både antallet af uddannelsesaftaler er lavt, og antallet af elever, der er i gang med et hovedforløb, er lavt, siger Søren Heisel til Fagbladet 3F.

75.032 elever var i maj 2016 i gang med et hovedforløb. Det er et fald på syv procent i forhold til maj sidste år.

Omvendt stiger det antal unge, der går igennem uddannelsen via et praktikcenter, viser Undervisningsministeriets tal.

7075 elever er i gang med en uddannelse med skolepraktik. Dermed udgør eleverne i skolepraktik nu 9,4 procent af de elever, der er i gang med et hovedforløb på en erhvervsskole. Desuden søger 5882 praktik uden at gå i skolepraktik.

- Der står nu næsten 13.000 elever, som lige nu mangler en læreplads, siger Søren Heisel til Fagbladet 3F.

Hos Dansk Industri bider man mærke i, at der er sket en stigning inden for områderne produktion og udvikling og strøm, styring og it, som blandt andet dækker over smede og elektrikere.

- På de tekniske områder er der sket en stigning i forhold til, hvor mange der har fået en uddannelsesaftale. Vi kan dog også se, at der er flere, der kommer forbi et praktikcenter. Men det behøver ikke at være en dårlig ting.

- Lang de fleste kommer forholdsvis hurtigt videre i virksomhedspraktik, så det kan være et fornuftigt skridt at tage, hvis man ikke har fundet sin læreplads, siger erhvervsuddannelseschef Lone Folmer Berthelsen.

Derfor håber hun heller ikke, at tallene får nogle til at holde sig fra at tage en erhvervsuddannelse.

- Men det er en god idé at undersøge, inden for hvilke fag der er er praktikpladser, når man vælger sin erhvervsuddannelse, siger hun.

/ritzau/

 

Dagens Gossip