Antallet af modermærker på højre arm indikerer, hvor stor risikoen for kræft er

Hvis man tæller antallet af modermærker på højre arm, kan det være en god indikator på, hvor stor risiko man har for at få kræft.

Det viser et nyt forskningsstudie, der er offentliggjort i British Journal of Dermatology, skriver BBC.

Har man mere end 11 modermærker på højre arm, er risikoen større end gennemsnittet for at få hudkræft.

Forskerne brugte data fra 3000 tvillinger i Storbritannien. Ved at tælle modermærkerne på den ene arm, kan man estimere, hvor mange der er på hele kroppen. Over 100 modermærker giver en risiko, der er fem gange større end normalt. Det giver ifølge forskerne de alment praktiserende læger et værktøj til at identificere de patienter, der er i størst risiko.

Hudkræften melanoma udvikler sig fra almindelige modermærker. Derfor er risikoen forbundet med antallet af modermærker, patienten har.

Forskerne fulgte en stor gruppe kvindelige tvillinger i en periode over otte år. Her indsamlede de information om deres hudtype, fregner og modermærker på kroppene.

Læs også: Kan du se den livsvigtige forskel på disse pletter?

De gentog øvelsen på en mindre gruppe på omkring 400 mænd og kvinder med melanoma. Derfra opstod metoden til at anslå risikoen for at udvikle sygdommen.

Kvinder med mere end syv modermærker på højre arm havde ni gange større risiko for at have mere end 50 modermærker på hele kroppen. De med mere end 11 modermærker på højre arm, havde større sandsynlighed for at have 100 eller flere modermærker på hele kroppen, hvilket betyder, at de har en højere risiko for hudkræft.

- Opdagelsen kan have en betydelig effekt på den primære sundhedspleje. Den tillader de privatpraktiserende læger mere præcist at estimere det totale antal af modermærker på en patient ekstremt hurtigt via en lettilgængelig del af kroppen, siger Simone Ribero, der var forskningsleder på projektet.

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

 

 

 

Dagens Gossip