Apple kan have fået ulovlig irsk skattefordel i 20 år

EU har tirsdag bedt Irland om flere oplysninger om de skatteaftaler, som landet har indgået med den amerikanske it-gigant Apple i 1991 og igen i 2007.

EU's afgående spanske konkurrencekommissær, Joaquin Almunia, oplyser, at en indledende undersøgelse i sagen viser, at Apple muligvis har fået en ulovlig skattefordel siden 1991, og at der kan blive tale om, at selskabet skal betale milliarder af euro tilbage.

- Fordelen er opnået år efter år, hver gang den årlige skattepligt er aftalt med skattemyndighederne på basis af skatteaftalerne, skriver Joaquin Almunia.

Han afløses formentlig af danske Margrethe Vestager på posten som EU's konkurrencekommissær, og hun står dermed til at overtage sagen, når hun tiltræder. Det forudsætter dog, at Vestager bliver godkendt som kommissær af EU-Parlamentet, hvilket formentlig vil ske senere på efteråret.

It-giganten kom for alvor i mediernes søgelys sidste forår, da et udvalg i det amerikanske senat beskyldte Irland for at give Apple særligt gunstige skatteforhold, som gjorde det muligt for virksomheden at slippe med at betale meget lav skat for sine selskaber i en række lande.

Ifølge de amerikanske efterforskere har Apple en speciel aftale med Irland, der lader Apple betale blot to procent af overskuddet i skat. Det er væsentligt lavere end den irske selskabsskat, der i forvejen kun ligger på 12,5 procent.

Den irske regering afviste mandag, at den har gjort noget galt. Også Apple har tidligere afvist kritikken.

Apple og andre giganter som eksempelvis Google og Amazon er under stadig større pres fra politikere på grund af selskabernes skattetænkning. Kritikere mener, at giganterne flytter deres milliardstore overskud fra lande med højt skattetryk til lande, der opkræver mindre i skat.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip