Apple soler sig i ny grøn aftale og børsrekord

Solenergi skal fremover dække en stor del af strømforbruget hos amerikanske Apple.

Succesvirksomheden indgik tirsdag en aftale til 850 millioner dollar eller 5,5 milliarder kroner om at få leveret energi fra en stor solpark, der skal bygges i Californien.

Samtidig med offentliggørelsen af den grønne nyhed passerede Apple en milepæl på aktiemarkedet i New York, da det som det første selskab nogensinde oversteg en samlet børsværdi på 700 milliarder dollar.

Apples topchef, Tim Cook, informerede om solenergi-aftalen på et møde med investorer tirsdag i San Francisco.

Solanlægget, der ventes at stå færdigt i 2016 og får en kapacitet svarende til energibehovet i 60.000 boliger, skal forsyne Apples nye hovedkvarter i Silicon Valley samt et halvt hundrede Apple-butikker i Californien med strøm.

Og økonomisk er det en fin forretning for Apple ifølge Tim Cook.

- Vi forventer at opnå betragtelige besparelser, fordi vi har en fast pris på den vedvarende energi, og der er en ret så stor forskel mellem den pris og prisen på brun energi (forurenende energikilder, red.) , siger topchefen.

Han tilføjer, at man hos Apple ikke tvivler på, at klimaet er under forandring.

- Tiden til at tale om klimaændringer er slut. Nu skal der handles, siger han.

Aftalen indebærer, at Apple i 25 år får leveret energi fra solanlægget.

Apple anvender i forvejen alternativ energi til at drive sine datacentre. Og i sidste uge oplyste selskabet, at det de næste 10 år vil bruge over 12 milliarder kroner på at omdanne et nedlagt fabriksanlæg i delstaten Arizona til et datacenter, der hovedsageligt skal drives af solenergi.

Miljøorganisationen Greenpeace mener, at andre virksomheder burde tage ved lære af iPhone-producenten.

- Apple har fortsat en opgave med at få reduceret sit miljømæssige fodaftryk, men andre Fortune 500- (store virksomheder, red.) direktører ville kunne få noget ud af at efterligne Tim Cook, lød det i en kommentar fra Greenpeace til tirsdagens aftale.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip