Arabisk bank er kendt skyldig i USA for terrorstøtte

En jury har ved en føderal domstol i New York mandag kendt den Jordan-baserede bank Arab Bank Plc skyldig i at have ydet materiel støtte til den palæstinensiske organisation Hamas, der står på USA's og EU's terrorlister.

Ifølge juryen, der efter en seks uger lang retssag har voteret i to dage, skal banken yde erstatning til ofrene for 24 af den militante bevægelses angreb i Israel og de palæstinensiske selvstyreområder.

Næsten 300 amerikanere, som enten er ofre eller pårørende til ofre for Hamas' angreb, sagsøgte Arab Bank tilbage i 2004.

Gruppen af sagsøgere anklager banken for at bryde den amerikanske antiterrorlovgivning ved blandt andet at stille bankkonti til rådighed for flere Hamas-ledere. Det er den første civilt anlagte sag om finansiering af terror, der når en domstol i det amerikanske retsvæsen.

- Det har været et langt, sejt træk, siger den 76-årige sagsøger Maida Averbach, hvis søn blev lammet fra halsen og ned efter et selvmordsangreb i 2003. Han døde i 2010 af komplikationer fra angrebet.

Der vil nu blive holdt en række separate retssager om størrelsen på de mulige erstatninger til ofrene, men Arab Bank har allerede sagt, at den vil anke domstolens kendelse.

I en udtalelse oplyser banken, at kendelsen "ikke kommer som nogen overraskelse", da Arab Bank efter eget udsagn er blevet forhindret i at føre et ordentligt forsvar.

Ifølge banken udsættes helt almindelige banker verden over nu for en "enorm risiko" for uforvarende at støtte terrorisme ved at hjælpe kunder med helt almindelige bankforretninger.

Arab Bank, der driver forretning i mange lande verden over, anklages konkret for bevidst at have oprettet og drevet konti for Hamas-ledere samt for at have finansieret store erstatninger til familier, hvis pårørende enten har udført selvmordsangreb eller har siddet fængslet i Israel.

Ifølge en af sagsøgernes advokater viser dommen, at banker ikke længere blot kan fralægge sig ansvaret for at støtte terrorisme ved at sige, at det er regeringers ansvar - ikke bankers - at identificere terrorister.

/ritzau/Reuters

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip