Arabiske ledere er enige om at danne fælles styrke

De arabiske ledere er blevet enige om at etablere en regional militær styrke til at bekæmpe sikkerhedstrusler, som for tiden er en stigende udfordring i Mellemøsten.

Det fremgår ifølge nyhedsbureauet Reuters af et udkast til den skriftlige aftale, som Den Arabiske Ligas topmøde i Sharm el-Sheikh søndag arbejder på.

Egyptens præsident, Abdel Fattah al-Sisi, har efterfølgende bekræftet aftalen ifølge det franske nyhedsbureau AFP.

Det skal være frivilligt for medlemmerne, om de ønsker at bidrage til styrken.

- Styrken vil intervenere og bekæmpe trusler mod sikkerhed og fred i ethvert medlemsland på ønske fra de relevante lande, hedder det blandt andet i udkastet.

Styrken skal angiveligt kunne sættes ind i konflikter som de aktuelle i Yemen og Libyen - to lande der begge er hærget af politisk kaos og blodige opgør mellem rivaliserende grupper.

Den egyptiske præsident, Abdel Fattah al-Sisi, præsenterede ved åbningen af mødet lørdag sit ønske om en sådan fast styrke, som han flere gange tidligere har ytret ønske om.

Ifølge slutdokumentet fra Den Arabiske Ligas topmøde vil landene også appellere til den shiitiske Houthi-milits om at forlade den yemenitiske hovedstad, Sanaa, og overgive deres våben til de "legitime myndigheder".

Det er ikke første gang, at de arabiske lande tager initiativ til en fælles styrke, men tidligere politiske aftaler i den retning er endt uden egentlig resultat, da splittelserne mellem de arabiske lande tilsyneladende har været for store.

Ud over problemerne i Yemen og Libyen er de helt store problemer krigene i Syrien og Irak, hvor volden og de sekteriske udfordringer for øjeblikket synes uoverstigelige.

/ritzau/Reuters

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip