Arbejdede 60 timer om ugen og sov på altan

I over tre år arbejdede to rumænere hver mindst 60 timer om ugen i den danske rengøringsbranche. For dette store arbejde modtog de den beskedne sum af 3000 kroner om måneden, og de var indlogeret på deres arbejdsgivers altan.

Sådan lyder anklageskriftet i en sag, hvor det serbiske arbejdsgiverpar - en 43-årig kvinde og en 41-årig mand - blandt andet er tiltalt for åger af særlig grov beskaffenhed. Tirsdag møder de udnyttede rumænere selv op ved Retten i Helsingør og giver deres forklaring.

Udnyttelsen af den billige arbejdskraft fandt ifølge anklagen sted mellem maj 2009 og oktober 2012. Rumænerne var ansat i de to tiltaltes og deres søns personlige firmaer - V.A.S. Effektiv Rengøring, AS Service og TK Service.

Virksomhederne fungerede som underleverandører til rengøringsgiganten Forenede Service. Lønnen for rengøring på institutioner og private virksomheder satte Forenede Service ind på lønkonti, der tilhørte de uvidende rumænere, men som var oprettet og kontrolleret af det serbiske par.

I alt led de to rumænere et formuetab på 850.000 kroner, vurderer politiet.

- Det var en rimelig løn. De var tilfredse med det hele. De var lykkelige, har den tiltalte mand sagt i retten ifølge Fagbladet 3F.

Det serbiske par er desuden tiltalt for dokumentfalsk, skattesvig og socialt bedrageri.

Sager om udnyttelse af udenlandske statsborgere i rengøringsbranchen er langt fra uvant i Helsingør.

I to lignende sager fra foråret forsøgte politiet ud over åger at få dømt for menneskehandel til tvangsarbejde. Det mislykkedes dog at få dømt efter paragraffen, der kun er blevet anvendt i forbindelse med prostitution. Begge domme er anket til Østre Landsret.

Da det har vist sig meget svært at anvende menneskehandels-paragraffen i rengøringssager, er det ikke en del af tiltalen mod det serbiske par.

Rengøringsfirmaet Forenede Service går igen i sagerne, men virksomheden har gjort sit for at komme problemet til livs. Efter at selskabet blev opmærksom på problematikken i 2012, stoppede det al brug af underleverandører og ansatte i stedet personale direkte i Forenede Service.

/ritzau/

 

Dagens Gossip