Arbejdsgivere: Staten scorer millioner på østeuropæere

Den gennemsnitlige dansker får mere fra det offentlige, end de giver tilbage. Modsat østeuropæere, der bidrager til den danske økonomi, viser en ny beregning foretaget af Dansk Arbejdsgiverforening (DA), skriver Berlingske.

Beregningen viser, at østeuropæere fra blandt andet Polen, Litauen og Rumænien samlet bidrager med 900 millioner kroner årligt til den danske statskasse.

Det svarer til et gennemsnit på 16.000 kroner per østeuropæer, hvorimod den gennemsnitlige dansker giver et underskud på 6000 kroner om året.

Alle udgifter og indtægter er medregnet i beregningerne, og de dækker blandt andet over personskat, moms, dagpenge, kontakthjælp og hospitalsbesøg, men også ikke-personlige omkostninger som forsvar, veje og broer, skriver Berlingske.

DA's administrerende direktør, Jørn Neergaard Larsen, siger til avisen, at han håber på, "at det nu kommer til at stå tindrende klart, at det er en rigtig god idé, at der er mennesker fra vores nabolande, som arbejder i Danmark".

Han mener, at debatten i Danmark har været "forplumret og særdeles unuanceret".

Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg, betvivler ikke DA's tal, men hun mener heller ikke, at de er afgørende.

- For mig handler det om principperne i, at man efter at have leveret få arbejdstimer i Danmark kan få del i danske velfærdsydelser.

- Velfærdssamfundet bliver sat under pres, og så længe, vi har 41.000 danskere, som umiddelbart vil kunne gå ind at tage mange af de job, som østeuropæerne har i Danmark, er det vigtigt, at vi får danskerne i gang, før østeuropæerne kommer til, siger hun til Berlingske.

/ritzau/

 

Dagens Gossip