Arbejdstilsynet gav ulovlige påbud

Selv om Arbejdstilsynet i 2008 udstedte to ulovlige påbud mod en nordjysk virksomhed, som kostede virksomheden en formue, slipper Arbejdstilsynet for at betale erstatning.

Vestre Landsret har vurderet, at Arbejdstilsynet handlede sagligt og korrekt, da man skulle navigere i farvandet mellem EU’s bestemmelser og de danske regler.

Sagen handler om Aalborg-virksomheden Ax-Hiss.dk, der importerer elevatorer og varelifte fra den italienske producent Vimec.

Produkterne har det internationale CE-mærke og kan sælges frit overalt i EU. Der er ingen vægge på liften, der er åben ud mod skakten, den kører i.

I april 2008 kom Arbejdstilsynet på uanmeldt besøg på to steder, hvor liftene var installeret, og umiddelbart efter udstedte det en række påbud.

Ifølge Arbejdstilsynets skøn kunne personer, der brugte liften, få fingre eller foden i klemme mellem liftens bundplade og skakten.

Begge påbud blev meget omtalt i den lokale presse, og salget af de italienske lifte gik helt i stå. Importøren måtte skifte modelprogram, og omsætningen faldt dramatisk.

I 2001 afgjorde Retten i Aalborg, at tilsynets påbud var ulovlige.

Spørgsmålet var herefter, om Arbejdstilsynet var ansvarlig for det tab, som virksomheden havde lidt som følge af de ulovlige påbud.

Ifølge landsretten skal det kunne bevises, at Arbejdstilsynet bevidst har tilsidesat reglerne. Og det er ikke sket.

Der findes ikke retningslinjer for, hvor grænsen går mellem EU’s maskindirektiv og de nationale regler, og derfor har Arbejdstilsynet ret til at udøve et skøn. Og da Arbejdstilsynet har handlet for at sikre personer mod at komme til skade, har man handlet ud fra saglige grunde, fastslår landsretten. Derfor slipper Arbejdstilsynet for at betale.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip