Arbejdstilsynet: Skorstensfejere lever livet farligt

Arbejdstilsynet er tilfreds med, at en skorstensfejer fra Vordingborg fredag er blevet dømt til at betale en bøde for manglende sikkerhed.

- Vi er tilfredse med, at det nu er stadfæstet, at det er farligt at arbejde i højden. Det er vigtigt, at man ikke kan falde ned. Så fra et arbejdsmiljømæssigt perspektiv er vi tilfredse, siger tilsynschef Charlotte Hougaard Juhl, Tilsynscenter Øst.

Skorstensfejer Arne Pedersen blev fredag dømt ved Retten i Nykøbing Falster til at betale 50.000 kroner for overtrædelse af arbejdsmiljølovgivningen.

Han fik bøderne, fordi Arbejdstilsynet konstaterede to tilfælde, hvor en ansat ikke var sikret mod fald under arbejdet fra tagryggen.

Arbejdstilsynet mener, at dommen sender et vigtigt signal til en branche, der er plaget af alvorlige arbejdsmiljøproblemer.

- Det er farligt at arbejde i højden, det gælder uanset branche. Derfor skal skorstensfejere på lige fod med alle andre faggrupper være sikret mod at kunne falde ned, siger Charlotte Hougaard Juhl.

Arbejdstilsynet vil ikke blande sig i, hvordan sikringen konkret skal finde sted.

- Der er metodefrihed. Det betyder i praksis, at skorstensfejeren selv må bestemme, hvilken metode der anvendes.

- I mange situationer vil det være muligt at rense skorstenen indefra via en aftrækslem. Der, hvor det ikke kan lade sig gøre, skal man op på taget. Om man så bruger en line eller en anden metode, det blander vi os ikke i, siger tilsynschefen.

Hun har ikke noget bud på, hvor ofte reglerne overtrædes. Men det sker.

- Vi har reageret over for andre skorstensfejere tidligere, og der har været ulykker, der indikerer, at man skal tage det her alvorligt, siger Charlotte Hougaard Juhl.

Dommen betyder dog ikke, at Arbejdstilsynet nu vil opprioritere kontrollen med skorstensfejere.

- Det er ikke et særligt indsatsområde. Vi fører tilsyn med skorstensfejerbranchen på niveau med alle mulige andre brancher, siger Charlotte Hougaard Juhl.

Den dømte skorstensfejer siger til Sjællandske, at han vil anke dommen til landsretten.

/ritzau/

 

Dagens Gossip