Arbejdstilsynets aktioner på byggepladser er nødvendige

Skrevet af John Meyer

|

05/12/2012

Dagens topnyheder

- Vi kan blive ved med at finde alvorlige sikkerhedsbrister på byggepladserne, og det er oven i købet ofte de samme risici, som går igen fra byggeplads til byggeplads. Tilsyneladende kommer det også i år som en overraskelse, at det bliver vinter i Danmark. Is, sne og mudder på adgangsveje og arbejdssteder er en ekstra sikkerhedsrisiko, der skal tages hånd om for at undgå ulykker og skader, siger Karsten B. Christensen, tilsynschef i Arbejdstilsynet.

Vejret skabte f.eks. problemer på en byggeplads, hvor tre mænd i 20 meters højde skulle sætte afdækning op mod snevejret, så de kunne arbejde med at fjerne en repos. To af de tre mænd havde kun været ansat et par måneder, og ingen havde fået den påkrævede instruktion i, hvordan de skulle udføre deres opgaver. Så de valgte først at fjerne reposen, og derefter måtte de stå på kanten af bygningen og sætte afdækningen op uden sikkerhedsliner og med risiko for at styrte 20 meter ned.

- Med den hyppighed vi har udført aktioner i de sidste par måneder, og som vi fortsætter med i 2013, sender vi et signal til bygge- og anlægsbranchen om at tage sikkerhedsforholdene alvorligt. I 2013 vil vi på aktionerne komme ud til et bredt udsnit af de danske byggepladser, og på den måde gør vi det klart for bygherrer og entreprenører, som har svært ved at overholde reglerne, at Arbejdstilsynet holder øje med dem og kommer med reaktioner i nødvendigt omfang, siger Karsten B. Christensen.

Fakta
Arbejdstilsynet har i dag været på besøg på de 67 byggepladser, som fik alvorlige reaktioner på aktionen den 21. november. To reaktioner var ikke efterkommet. Samtidig har Arbejdstilsynet kontrolleret, at der ikke er opstået nye risici for arbejdsulykker. Det gælder særligt nedstyrtningsfare, fald- og snublefare samt fare for at komme til skade ved manuel håndtering. Fællesområder og fællesforanstaltninger er også blevet tjekket.