Arkæologer finder unik mose med menneske- og hundeofre

Arkæologer har fundet et usædvanlig velbevaret og komplet jernaldersamfund fra tiden omkring Kristi fødsel i forbindelse med omfattende arkæologiske udgravninger ved Skødstrup nord for Aarhus.

Fire meter under jordoverfladen på en mark er der fundet flere moser med ofringer, hvor især fundet af et ofret menneske og ofrede hunde ved siden af tøjringspæle viser en ny side af jernalderens religion.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Moesgaard Museum, som står bag udgravningerne sammen med Aarhus Kommune.

- Vi havde store forventninger til udgravningerne, fordi der tidligere er fundet både grave og andre ofre i området, men de nye fund mere end indfrier alle forventningerne, og at vi finder et menneskeskelet er prikken over i'et, siger arkæolog og udgravningsleder, Per Mandrup fra Moesgaard Museum.

På marken nord for Aarhus er arkæologer fra Moesgaard Museum i gang med at udgrave en offermose fra jernalderen fire meter under jorden.

I den tidlige jernalder blev mosen brugt til omfattende tørvegravning, og flere hundrede år senere opstod en helt særlig offerskik, hvor mennesker og hunde blev dræbt og lagt ned i de gamle tørvegrave som offer til guderne.

Indtil videre er der fundet et menneskeskelet samt otte hundeskeletter - hundene lå sammen med tre fortøjningspæle af træ.

Fagfolk er nu i gang med at undersøge skelettet på Moesgaard Museum.

- Der er tale om skelettet af en ung kvinde i 20'erne, og fundet bringer os allerede nu helt tæt på mennesket og offerskikken i den ældre jernalder, siger Per Mandrup.

Ud over offermoserne er arkæologerne i gang med at udgrave en større landsby, hvor både en brolagt vej og husgulve er bevaret, og ved tidligere udgravninger er en tilhørende gravplads blevet undersøgt.

- I Skødstrup har vi hele paletten fra et jernaldersamfund: en velstruktureret landsby med tilhørende gravplads og offermoser. Det giver os et unikt, samlet indblik i jernaldermenneskets liv i fred og krig samt ikke mindst den religiøse forestillingsverden, siger Per Mandrup.

/ritzau/

 

Dagens Gossip