Arla indfører historisk lav mælkepris til svenske bønder

admin

424 uger siden

|

29/05/2016

Dagens topnyheder

Der bliver på verdensplan pumpet mere mælk ud af køerne, end der er behov for. Samtidig kan Ruslands handelsembargo mærkes på mælkebranchen, mens Kina importerer mindre mælk end tidligere.

Resultatet i Sverige er, at mejerigiganten Arla presser prisen for en liter mælk ned på et historisk lavt niveau, så svenske landmænd fremover kun får 2,30 svenske kroner for en liter mælk.

Det rapporterer det svenske nyhedsmagasin Ekot, der hører ind under Sveriges Television (SVT).

Ifølge Ekot skærer Arla i prisen den kommende uge. Hidtil har prisen for en liter mælk ligget 12,2 øre højere, men det er slut fra 1. juni.

Dermed presses de allerede trængte mælkebønder, lyder det fra Åke Hantoft, andelshaver og bestyrelsesformand i Arla Foods.

- Det er et virkelig hårdt niveau nu, og på alle gårde - inklusive min egen - er det dagligt en hård kamp at komme igennem denne periode, siger Åke Hantoft til Ekot.

SVT har regnet på mælkepriserne og er kommet frem til, at en Arla-bonde i dag får omtrent den samme pris for en liter mælk som i en årrække i 1980'erne. Nu sænkes prisen så endnu et hak.

Arla begrunder den lavere pris med, at der over hele verden samlet set produceres mere mælk, end der efterspørges

Yderligere har EU afskaffet regler for, hvor meget mælk et medlemsland må producere, mens konsekvenserne af Ruslands handelsembargo og en mindre eksport til Kina også kan mærkes, lyder det fra Arla ifølge Ekot.

- Det, man ved, vil medføre en lysere tid, er faktisk, hvis man reducerer mælkeproduktionen, og man vil jo egentlig ikke have, at den bliver reduceret i Sverige, men det vil den komme til i stort set alle lande, siger Åke Hantoft til Ekot.

Næsten hver anden mælkebonde i Sverige har overvejet at slukke for malkemaskinerne og droppe livet som mælkeproducent, viser en opgørelse fra Jordbruksverket, det svenske veterinær- og fødevaredirektorat.

/ritzau/