Arla nedlægger 79 job efter russisk fødevareboykot

Mejerigiganten Arla nedlægger 79 danske job på fem mejerier som direkte følge af den russiske boykot af fødevarer fra blandt andet Danmark, herunder ost og smør.

Det oplyser selskabet i en pressemeddelelse.

Nedlæggelsen af arbejdspladser rammer Troldhede Mejeri, hvor 27 job nedlægges, Nr. Vium Mejeri, hvor 22 job nedlægges, Høgelund Mejeri, hvor 15 job nedlægges, Bislev Mejeri, hvor otte job nedlægges, samt Holstebro Flødeost, hvor syv job nedlægges.

I alt har 10 danske mejerier produceret til det store russiske marked, men på de fem andre mejerier har man kunnet omlægge produktionen, så det ikke har været nødvendigt at nedlægge arbejdspladser.

På de berørte fem mejerier har der omvendt været bedre økonomi i at flytte dele af produktionen væk.

- Det er på alle måde en ærgerlig situation for Arla, for vores andelshavere og for de kolleger, som nu bliver direkte berørt af det russiske importstop.

- Produktionen til Rusland har været i stærk vækst de seneste år, så det kan bestemt mærkes, når et marked som det russiske pludselig lukker helt ned, siger Arlas globale produktionsdirektør, Lars Dalsgaard, i pressemeddelelsen.

Ruslands premierminister, Dmitrij Medvedev, sagde i sidste uge stop for al import af frugt, grønt, kød, fisk, mælk og mejeriprodukter fra USA og EU, Australien, Canada og Norge.

Forbuddet vil foreløbig løbe i et år og rammer de lande, som har indført sanktioner mod Rusland i kølvandet på krisen mellem Rusland og Ukraine.

Arlas eksport til Rusland har en værdi af omkring en milliard kroner årligt og udgør cirka én procent af koncernens omsætning. Inden importforbuddet indtraf, var det selskabets forventning at nå en omsætning i Rusland i 2014 på cirka 1,2 milliarder kroner.

Arla har desuden en begrænset lokalproduktion af ost i Rusland, som ikke berøres af den aktuelle situation.

Det er endnu uvist, hvad konsekvenserne bliver for Arlas cirka 160 medarbejdere i Rusland, der arbejder med salg- og administration på det russiske marked.

/ritzau/

 

Dagens Gossip