Arla: Stop for russisk produktion kan koste job

Det vil koste arbejdspladser på de danske mejerier, at Rusland har sagt stop for al import af smør og ost fra Danmark. Arla må stoppe al produktion til Rusland, og det får konsekvenser for de danske ansatte, lyder det fra selskabet.

- Det er vores forventning, at vi inden for kort tid vil skulle afskedige 50-75 medarbejdere. Inden for få dage vil vi kunne give de enkelte mejerier besked om, hvordan det påvirker dem konkret, siger pressechef i Arla Foods Theis Brøgger.

Ruslands premierminister, Dmitrij Medvedev, har sagt stop for al import af frugt, grønt, kød, fisk, mælk og mejeriprodukter fra USA og EU, Australien, Canada og Norge. Forbuddet vil foreløbig løbe i et år.

Arlas eksport til Rusland har en værdi af omkring en milliard kroner årligt og udgør cirka én procent af koncernens omsætning, oplyser Arla, som nu skal til at finde på en plan B for de mejerier, der indtil nu har stået for produktion af ost og smør til Rusland.

Ifølge Arlas kommunikationsdirektør, Astrid Gade Nielsen, arbejder Arla nu på at finde en løsning.

- Det giver ikke mening at producere varer, som ikke længere kan afsættes på det marked. De produkter skal vi forsøge at få afsat på andre markeder, siger Astrid Gade Nielsen til Ritzau.

- Men det er der rigtig mange andre, der også er i gang med at finde ud af, så vi må se, i hvor høj grad det lykkes. Vi skal bruge et par dage til at finde ud af helt præcist, hvilke konsekvenser det får, siger hun.

Arla eksporterer især smør og ost til Rusland, og varerne produceres på en række danske mejerier.

Det drejer sig om mejerierne Holstebro Mejeri, Holstebro Flødeost, Nr. Vium, Taulov, Troldhede, Kruså, Bislev, Rødkærsbro og Høgelund. I Sverige har Götene en mindre eksport til Rusland.

Med boykotten af varer sætter Rusland hårdt mod hårdt over for de lande, der har indført sanktioner mod landet i kølvandet på krisen mellem Rusland og Ukraine.

/ritzau/

 

Dagens Gossip