Arlas russiske overskudsmælk ender på brød i Brasilien

En del af det mælk, der er kommet i overskud hos Arla efter russisk boykot af europæiske fødevarer, havner nu som smør og ost på tallerkenerne hos forbrugere i en helt anden del af verden - nemlig Brasilien.

Arla styrker sin position på det brasilianske marked ved at købe otte procent af Brasiliens største mejeri, Vigor Alimentos, som Arla allerede har samarbejdet med gennem flere år, oplyser Arla i en pressemeddelelse.

- Vi har haft et fantastisk samarbejde, så det er et naturligt skridt for os at bygge videre på partnerskabet og derved opnå en større andel af det store markedspotentiale i Brasilien, siger Finn Hansen, som har ansvaret for Arlas internationale markeder, i pressemeddelelse.

Det er det russiske boykot af blandt andet europæiske mejeriprodukter, der har gjort det interessant at se nærmere på mulighederne i Brasilien lige nu, siger kommunikationsdirektør i Arla, Astrid Gade Nielsen, til Ritzau.

- Vi har haft interesseret os for Latin- og Sydamerika, men nu er der så opstået en mulighed med en partner, som vi allerede kender. Det er blevet interessant på grund af situationen i Rusland.

- Det er mælk, som vi tidligere har anvendt til produkter til Rusland, som vi nu kan bruge til andre produkter, der kan afsættes til de her markeder, siger Astrid Gade Nielsen om det brasilianske opkøb og det seneste mulige opkøb i Egypten.

Tidligere på måneden offentliggjorde Arla planer om at styrke sin tilstedeværelse på det egyptiske marked med et bud på mejeriet Arab Dairy Products Company, der ligger lidt uden for millionbyen Kairo.

Arla har stort fokus på at udvide salget til en række vækstmarkeder uden for Europa frem mod 2017, men Brasilien har ikke officielt været en del af de planer.

Siden 1986 har Arla samarbejdet med brasilianske Vigor i et partnerskab under navnet Dan Vigor, som i 2013 omsatte for 268 millioner kroner.

Arla måtte stoppe al produktion af smør og ost til Rusland som konsekvens af russisk boykot. Dermed må Arla sige farvel til en anslået omsætning på 1,2 milliarder kroner i år. Som konsekvens af importstoppet har det danske mejeriselskab nedlagt 79 danske job på fem mejerier.

Ruslands premierminister, Dmitrij Medvedev, sagde i starten af august stop for al import af frugt, grønt, kød, fisk, mælk og mejeriprodukter fra USA og EU, Australien, Canada og Norge.

Forbuddet vil foreløbig løbe i et år og rammer de lande, som har indført sanktioner mod Rusland i kølvandet på krisen mellem Rusland og Ukraine.

/ritzau/

 

Dagens Gossip