Arrestordre på Assange står fast i Sverige

Den svenske anklagemyndighed har onsdag afvist en begæring om at ophæve arrestordren på WikiLeaks-stifteren Julian Assange.

I november 2010 blev australieren Assange efterlyst af de svenske myndigheder, efter at han var blevet anmeldt for voldtægt og seksuelle overgreb mod to svenske kvinder samme sommer.

I forrige uge skrev Assanges svenske forsvarere et 13 siders langt brev, hvori de bad anklagemyndigheden om at ophæve sagen mod deres klient.

Samtidig stillede de spørgsmål om, hvorfor sagen kan trække ud så længe, ligesom de spurgte ind til, hvorfor myndighederne i Sverige afviste at afhøre Assange i London, hvor han har tilbragt to år på Ecuadors ambassade.

I et seks sider langt svar svarer anklagemyndigheden, at en afhøring af Assange i London ikke vil være tilstrækkeligt effektiv.

Myndighederne afviser, at sagen har taget længere tid, end den burde.

Anklagemyndigheden afviser også forslaget om at ophæve anholdelsesordren, da den finder, at der stadig er en fare for, at Assange vil stikke af.

Den højeste domstol i Storbritannien afgjorde i maj 2012, at Assange skulle udleveres til Sverige, hvorefter han søgte politisk asyl på Ecuadors ambassade.

Julian Assange, som står bag læk af bunkevis af hemmeligstemplede amerikanske dokumenter fra krigene i Irak og Afghanistan, søgte asyl, da han frygter, at en udlevering til Sverige kan være første skridt på vej mod noget meget værre.

Australierens reelle frygt er en udlevering til USA trods amerikanske regeringskilders udmeldinger i avisen Washington Post om, at han ikke vil blive retsforfulgt for offentliggørelsen af fortrolige amerikanske dokumenter.

Indtil videre har de britiske myndigheder brugt 56 millioner kroner på at holde WikiLeaks-stifteren under 24 timers overvågning på ambassaden i London.

/ritzau/TT

 

Dagens Gossip