Ashraf Ghani er Afghanistans nye præsident

Valgkommissionen i Afghanistan erklærer søndag den tidligere finansminister Ashraf Ghani som landets næste præsident, men han er bevidst ikke udråbt som vinder af det omstridte valg 14. juni.

Det betyder en afslutning på måneders diskussion om omfattende valgsvindel, som sendte det i forvejen uroplagede land ud i en næsten håbløs politisk krise.

I landets første demokratiske magtskifte afløser han Hamid Karzai, der har siddet på posten siden december 2001.

- Den uafhængige valgkommission erklærer, at Ashraf Ghani er landets næste præsident, og dermed erklæres valgprocessen for afsluttet, siger kommissionschef Ahmad Yousaf Nuristani til journalister uden at komme nærmere ind på resultatet og de endelige tal.

Det er i overensstemmelse med aftalen med tidligere udenrigsminister Abdullah Abdullah, Ghanis rival fra anden valgrunde i juni.

Han bliver ifølge den magtdelingsaftale, der søndag er indgået mellem Ghani og Abdullah, en slags regeringschef - en post, som hidtil ikke har eksisteret i Afghanistan.

Ud over magtdelingen på regeringsområdet vil de to kandidater også dele de vigtigste embeder inden for regering, forvaltning og justitsvæsen.

Efter amerikansk forbillede er præsidenten ifølge den afghanske forfatning både stats- og regeringschef.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip