Asiens giganter styrker og udbygger forhold

14/05/2015 17:52

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Kinas præsident, Xi Jinping, var torsdag vært for den indiske premierminister, Narendra Modi, i sin egen historiske hjemby.

Lederne af de to asiatiske giganter indledte et tredages officielt indisk besøg på et tidspunkt, hvor begge lande var interesseret i at få udbygget og styrket deres forhold efter årtier med fjendtlig mistænksomhed.

- Kina er et kæmpemæssigt marked. Indiens muligheder her er næsten fuldstændigt uopdyrkede, siger T.C.A. Rangachari, som er Indiens tidligere ambassadør i Frankrig og Tyskland, og som har arbejdet med Kina i over 15 år.

Modi poserede torsdag i den nordvestlige millionby Xian foran kejser Qiens næsten 2000 år gamle terrakotta-hær, der består af 2000 terrakotta-soldater og -heste, som blev fundet under jorden i 1974.

De to ledere besøgte også en pagode, som er knyttet til Xuanzang, som også er kendt som Tripitaka - munken, der bragte de buddhistiske sutraer (læretekster) til Kina fra Indien for tusindvis af år siden.

Den resterende del af Modis besøg bliver mere politisk med besøg i Beijing og Shanghai.

Kina er Indiens vigtigste handelspartner til trods for, at forholdet mellem de to lande længe har været anstrengt på grund af en grænsestrid i Himalaya. Striden førte i 1962 til en kort, men blodig, krig mellem de to lande.

Den kinesiske præsident besøgte Modi i Indien i september, hvor der blev lagt op til en ny start på forholdet mellem verdens to mest folkerige nationer.

Beijing har lovet at foretage kæmpemæssige investeringer i Pakistan, som er Indiens ærkerival. Indien har også problemer med et stærkt voksende handelsunderskud til Kina. Dette var sidste år på over 38 milliarder dollar (omkring 250 milliarder kroner).

/ritzau/Reuters